Afbeelding
Foto: Brabantse Delta

Agrariërs ondertekenen intentieverklaring ecologische verbindingszone

Door: Peter Houtepen Algemeen

ROOSENDAAL - Vier agrarische ondernemers hebben donderdag een intentieverklaring ondertekend om gezamenlijk 2,2 kilometer ecologische verbindingszones te realiseren in het gebied Cruijslandse Kreken (in de omgeving Kruisland) en Smalle Beek, dat zich voornamelijk op het grondgebied van Roosendaal bevindt. Waterschap Brabantse Delta heeft voor het realiseren van een waterberging in het projectgebied ook een intentieverklaring ondertekend.

Jan-Willem de Weert, een van de vier agrariërs, benadrukt het doel van het project voor de toekomst: minder waterschade. "Om het doel te halen, hebben we elkaar nodig. Ik hoop op het buurman-effect, waarbij buren elkaars voorbeeld volgen en het belang ervan inzien om ook een ecologische verbindingszone aan te leggen."

Omdat het klimaat verandert, hebben samenwerkingspartners de handen ineengeslagen om het projectgebied klimaatbestendig en waterrobuust in te richten. Om meer ruimte te creëren voor water en tevens de biodiversiteit in het gebied te vergroten, worden ecologische verbindingszones aangelegd. Deze worden zelf door agrarische ondernemers op eigen grond gerealiseerd.

Daarnaast wordt het huidige watersysteem verbeterd, om wateroverlast in de toekomst tegen te gaan. Vanuit het programma West Brabantse Waterlinie kunnen recreatieve doelen worden meegenomen. De samenwerking tussen de agrarische ondernemers, de provincie Noord-Brabant, de gemeenten Steenbergen en Roosendaal, waterschap Brabantse Delta en Brabants Landschap is een unieke kans om het gebied een impuls te geven voor de toekomst.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief