Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Het Medialab is officieel geopend

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Op de eerste etage van de Bibliotheek VANnU op de oude Markt in Roosendaal is afgelopen woensdag het Medialab officieel geopend. De bibliotheek wil hiermee zorgen dat kinderen niet alleen leren lezen en schrijven, maar ze moeten met het Medialab ook digitale vaardigheden ontwikkelen. Met verschillende workshops en activiteiten wordt hier de komende tijd meer invulling aan gegeven. "Naast leren lezen en schrijven, kan een kind in deze tijd niet meer zonder het leren om te gaan met digitale middelen", aldus Joëlle Bakx namens Bibliotheek VANnU.

Digitale geletterdheid is hét thema van de toekomst, stelt Bakx. Naast het aanbieden van boeken, is het volgens haar dan ook een logische vervolgstap om kinderen te leren hoe ze om moeten gaan met de digitale wereld waarin we nu leven. "Voor ouderen is die 'nieuwe wereld' nog een aparte wereld, maar kinderen groeien op in die nieuwe wereld en weten dus al veel meer over de digitale mogelijkheden." Toch zijn er volgens Bakx nog een hoop zaken die de kinderen moeten leren, toch zeker als je kijkt naar veiligheid in de online wereld. "Dat zijn zaken die zelfs sommige volwassenen nog moeten ontdekken." Om de kinderen daarbij te helpen start de bibliotheek dus met het Medialab. "De realisatie van het Medialab is gefinancierd vanuit het Coöperatiefonds van Rabobank Zuid-West-Brabant."

Experts

Veel scholen besteden al aandacht aan het zogenaamde mediawijsheid, wat eigenlijk betekent dat je op een verantwoorde manier met het internet om moet gaan. "Als bibliotheek gaan wij deze scholen ondersteunen met speciale groepslessen én na-schoolse activiteiten." De bibliotheek wordt daarin bijgestaan door verschillende experts. "Wij hebben zelf ook niet alle kennis in pacht." Het Medialab begint dan ook met twee verschillende activiteiten die in de loop van de komende jaren verder uitgebreid gaan worden. "We starten met een codeerclubje én speciale workshops rondom 3D-printen", legt Bakx uit. Twee vrijwilligers hebben zich aangemeld bij de bibliotheek. "Zij zijn zelf erg fanatiek met 3D-printen en ze willen die kennis graag overdragen aan de nieuwe generatie."

Coderen

Hetzelfde geldt voor de codeerclub die van start gaat onder de noemer CoderDojo. "Dit is een wereldwijd concept waarbij kinderen in de leeftijdscategorie 7 tot en met 17 jaar leren coderen." Door het hele land zijn er al verschillende van dit soort clubjes, maar vooralsnog was er geen codeerclub in West-Brabant. "Daar komt nu verandering in." Ook hier gaan twee vrijwilligers aan de slag om de kinderen zoveel mogelijk te leren over programmeertaal. "Uiteindelijk hopen we dat de kinderen er zoveel van leren, dat ze zelf expert worden. Zij kunnen uiteindelijk de codeerclub weer verder uitbouwen en ook hun kennis weer delen met de nieuwe deelnemers."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief