De drie jubilariussen van links naar rechts C. van Gaans, T. de Witte en A. Peltenburg. FOTO E. PALINGS
De drie jubilariussen van links naar rechts C. van Gaans, T. de Witte en A. Peltenburg. FOTO E. PALINGS Foto: E. Palings

Ceciliafeest Moeder Godskoor met een bijzondere gouden rand

Sport en vereniging

ROOSENDAAL - Vrijdag 23 november jl. vierden het Moeder Godskoor van de gelijknamige kerk aan de Pres. Kennedylaan te Roosendaal, haar jaarfeest gewijd aan de patrones van de muziek: Cecilia.

Mocht de Bisschop komende maand akkoord gaan met het advies van het parochiebestuur om de Josephkerk als enige R.K. kerk in Roosendaal open te houden, dan betekent dit het einde van het Moeder Godskoor. Sluiting van het witte markante kerkgebouw in 2019, betekent automatisch ontbinding van het koor dat 52 jaar geleden ontstaan is bij de oprichting van de gelijknamige kerk. Het standpunt van alle betrokkenen bij het koor is altijd geweest: wanneer de kerk sluit wordt ook het koor wiens naam en geschiedenis onlosmakelijk met de Moeder Gods is verbonden, logischerwijs opgeheven.

Het Ceciliafeest afgelopen vrijdag zou, wanneer zomer 2019 het doek definitief voor de Moeder Godskerk valt, dus wel eens de laatste keer voor alle betrokkenen geweest kunnen zijn. Daarom liep als rode draad door het feest een terugblik op het rijke roomse leven. De gekozen locatie het voormalig klooster Mariadal vormde daarvoor een prachtig decor.

Twee gouden jubilarissen

Als hoogtepunt van de feestelijke avond werden de dames Corrie van Gaans en Truus de Witte gehuldigd. Beiden zijn ruim 50 jaar geleden als jonge moeders in de toen nieuwe wijk de Kroeven komen wonen. Een halve eeuw lang hebben voornoemde dames tot op de dag van vandaag week in week uit de repetities bezocht en een haast ontelbaar aantal diensten muzikaal mee opgeluisterd. Voor honderden uitvaartdiensten en huwelijksvieringen lieten zij hun opgroeiende kinderen voor even achter om voor andere mensen diensten mee te verzorgen die zo’n belangrijke bijdrage betekenen op momenten in het leven van vreugde en verdriet.

Echte vrijwilligers

Zoals het bij echte vrijwilligers gaat, bleef het al die jaren niet alleen bij de zang maar verrichtte men nog heel wat meer activiteiten in de kerk. Jarenlang de kerk mee helpen schoonmaken, mee helpen bereiden van de Advents- en Vastenmaaltijden, urenlang voorbereiden en meehelpen bij de Tweedehandsmarkten, kerststukjes maken, bibliotheek van het koor verzorgen, koorreisjes en Ceciliafeesten mee organiseren enz. En zoals dat bij echt vrijwilligerswerk hoort: allemaal onbetaald. Wanneer er 5 decennia lang telkens maar weer een beroep op je gedaan is kunnen worden om klaar te staan voor Moeder Godskoor en kerk is het een terechte blijk van waardering om de gouden speld van de Gregoriusvereniging uitgereikt te krijgen van Pastor Piet Swinne.

Veertig jaar lid Gregoriusvereniging

Daarna werd het koorlid Annemiek Peltenburg in het zonnetje gezet die 40 jaar lid is van de Gregoriusvereniging en ruim 39 jaar van het Moeder Godskoor. Naast het zingen in de weekendvieringen maakt ze al jarenlang deel uit van het koorbestuur waar ze zowel financiële als diverse secretariële taken op zich neemt. Ook de begeleiding van aspirant koorleden heeft ze in de afgelopen jaren vorm en inhoud gegeven. Ook voor Annemiek was het meer dan gepast dat zij uit handen van Pastor Piet Swinne de gouden Gregoriusspeld kreeg uitgereikt. Uiteraard ontvingen de drie dames ieder een oorkonde en een fraai boekte bloemen.

Slotakkoord

Op weg naar het ‘slotakkoord’ betekent iedere week nog fijne koorrepetities en muzikaal, mooi verzorgde vieringen
Voor alle betrokkenen was het wel vreemd te weten dat dit (of er moet plots een koerswijziging ten aanzien van het gebouwenplan komen) de laatste keer was dat de huldiging van Moeder Godskoorleden plaatsvond. Zo zal het de komende maanden vaker gememoriseerd worden: de laatste keer de dienst met Kerstmis, Pasen, Pinksteren, de dienst tijdens de meimaand in Zegge enz. De komende maanden zal het koor onder de inspirerende leiding van haar huidige inmiddels al weer 9 jaar lang, dirigente Gunita Kronberga en de repetitor Nadia Rutkovska, regelmatig bijgestaan door de organisten Katrien Braspenning en Imelda Hack-Brugmans, alles muzikaal uit de vieringen halen wat in hun vermogen ligt. Begonnen wordt natuurlijk met het voor kerkkoren altijd weer mooie Kerstfeest. Het Moeder Godskoor verzorgt de plechtige eucharistieviering muzikaal op Eerste Kerstdag ’s morgens om 11.00 uur in de Moeder Godskerk.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief