Foto: René Bruijnincx

Piet Hectors is landskampioen zee-aquarium met zeepaardjes

NISPEN – Wanneer je met Piet Hectors in gesprek gaat over zijn grote hobby, dan vallen er twee dingen onmiddellijk op. Zijn enorme kennis van hoe de natuur reageert op handelingen die door hem in een aquarium verricht worden en de bescheidenheid waarmee hij zijn talent etaleert.


DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Het was de afgelopen week in Nispen een komen en gaan van schrijvende pers en andere media, die allemaal het bijzondere verhaal wilden optekenen over de hobby van Piet Hectors. Hij was op zaterdag 24 november in Rosmalen uitgeroepen tot landskampioen zee-aquarium met zeepaardjes.

Oorzaak

“Tot 1998 had ik een zoetwateraquarium. Daarna ben ik begonnen met zoutwater en vanaf 2000 ben ik mijn eerste zeepaardjes gaan kweken”, begint Hectors zijn bijna vanzelfsprekende verhaal over zijn hobby. “Een visserszaak in Vlissingen had een mooi zee-aquarium in de winkel staan. De eigenaar wilde eigenlijk de kinderen die in zijn winkel kwamen de verwondering van de zeepaardjes meegeven. Via, via werd ik benaderd met de vraag of ik voor hem die kraakbeenachtige visjes wilde gaan kweken”. Hectors zag de uitdaging en ging aan de slag. “Door heel veel te lezen, lezingen bij te wonen en vragen te stellen aan mensen met ervaring bouwde ik thuis in Nispen een aquarium met een aparte kweekruimte”, vervolgt hij zijn zoektocht naar de mogelijkheden.

Arbeidsintensief

“Doordat ik soms geconfronteerd werd met dingen die niet lukten of anders moesten, paste ik telkens mijn werkwijze aan. Met die ervaring besloot ik ook om tweewekelijks zoutwater uit de Westerschelde te halen om het water in het aquarium optimaal te houden en uit het brakke water in Zeeland schep ik levende aasgarnaaltjes”. De landskampioen legt uit dat je die garnaaltjes als voedsel zo’n 9 maanden per jaar kunt scheppen, en dus zorgt hij ervoor dat hij in de wintermaanden voldoende garnaaltjes in de vriezer heeft liggen.

Kampioenschap

“Doordat ik in Nederland één van de 3 bezitters met een aquarium met zeepaardjes ben, maar ook de enige die ze kweekt, heb ik heel veel tijd in dat kweekproces gestoken. Maar omdat je met de natuur omgaat probeer je dat zo goed en verantwoordelijk mogelijk te doen”. Hectors geeft daarbij aan dat hij hoogstens 2 dagen van huis kan zijn, omdat anderen die op zijn aquarium passen, heel snel schuldgevoelens krijgen als er zo’n zeepaardje sterft.

Kennis

Dat Piet Hectors als kenner wordt gewaardeerd blijkt wel uit de contacten die hij heeft. “Ik ben lid van vereniging ATV Bali in Bergen op Zoom, maar ook van de Zeewaterclub Antwerpen. Daardoor heb ik goede contacten opgebouwd met Sea Life Blankenberge en met Blijdorp”. Mensen die ooit voornemens zijn om een zeepaardje aan te schaffen mogen er gerust rekening mee houden dat het beestje best eens door Hectors opgekweekt kan zijn. “Daarom vind ik het ook zo belangrijk dat ze goed terecht komen”. Om kennis te maken met zijn hobby, kun je een afspraak maken. “Ik heb inmiddels de duikclub van Tholen op visite gehad, maar ook de voorzitter van onze Heemkundekring”. En net zoals iedereen die het aquarium van Hectors heeft gezien, worden de kijkers stil van verbazing. Want die sprookjeswereld met zeepaardjes bestaat dus echt, en dat is bij de landskampioen thuis goed te zien. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief