Vaak gaat het om stukjes grond die onterecht bij de tuin worden getrokken
Vaak gaat het om stukjes grond die onterecht bij de tuin worden getrokken

Illegaal grondgebruik wordt in Roosendaal niet langer gedoogd

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal gaat het gesprek aan met zo'n zevenhonderd inwoners, omdat zij grond van de gemeente gebruiken terwijl die grond niet van hen is. De inwoners krijgen het komende jaar twee opties: de grond kopen of teruggeven aan de gemeente. Wordt hier geen gehoor aan gegeven, dan gaat de gemeente over tot ontruiming. In totaal gaat het om zo'n 41.000 vierkante meter grond die illegaal in gebruik is.

De gemeente is al eerder gestart met dit project genaamd Snippergroen. Inwoners kregen daarbij de kans om zichzelf bij de gemeente te melden. Voor 89 euro per vierkante meter konden zij de grond die ze onterecht gebruiken toch aankopen. "We hebben deze mensen de gelegenheid gegeven om dat stukje te kopen. Maar als we nu gaan kijken, dan hebben nog best veel mensen bewust of onbewust deze stukjes grond in gebruik. Er is maar mondjesmaat gebruikgemaakt van de mogelijkheid om het aan te kopen", laat wethouder Inge Raaijmakers weten. Daardoor zijn er nu nog zo'n zevenhonderd stukjes grond over die onterecht gebruikt worden. Dat varieert van inwoners die slechts een paar vierkante meters in gebruik hebben tot personen die meer dan 150 vierkante meter grond van de gemeente gebruiken. "Het gaat ons niet om het geld, maar om de rechtsongelijkheid. We moeten hier nu wel op anticiperen."

Geen heksenjacht

Op een nette manier wil de gemeente daarom alsnog in gesprek met deze mensen. "Voor de duidelijkheid: het is geen heksenjacht. Maar, we kunnen niet met 700 mensen aan de tafel gaan zitten." Daarom worden de inwoners individueel benaderd en dat gaat vanaf het nieuwe jaar beginnen. "We hebben het opgedeeld in vier tranches. In het eerste kwartaal gaan we in gesprek met de inwoners die meer dan 150 vierkante meter grond hebben toegeëigend." Deze inwoners krijgen ook nu weer de mogelijkheid om dat stukje grond toch nog aan te kopen. Daar wordt hetzelfde bedrag van 89 euro per vierkante meter voor gerekend. "Dat is destijds met de gemeenteraad afgesproken en die prijs gaan we ook niet veranderen."

Ontruimen

De inwoners mogen de grond kopen. Doen ze dat niet, dan moeten ze de grond leegmaken voor de gemeente. "Als dat niet gebeurt, dan gaan we de boel zelf ontruimen. Maar zover willen we het niet laten komen", aldus de wethouder. Over ongeveer een jaar moet het hele project afgerond zijn. "In een paar weken moeten de desbetreffende personen wel weten of ze de grond gaan kopen of niet, dus het hoeft niet lang te duren." Alleen als er inwoners zijn die een rechtszaak aanspannen tegen de gemeente, dan zou het langer kunnen duren. "Maar we verwachten dat dit minimaal gaat gebeuren. Daarom willen we ook echt het gesprek aangaan." In sommige gevallen kan er bijvoorbeeld sprake zijn van verjaring. "Hiervan is sprake als inwoners kunnen aantonen dat ze de grond al meer dan twintig jaar in gebruik hebben en ze zich ook echt hebben gedragen als eigenaar van de grond." Daarnaast kan het ook voorkomen dat inwoners al eerder afspraken hebben gemaakt, waar de gemeente niets van weet. "We willen deze situaties voor iedereen helder krijgen. Dat weten we allemaal waar we aan toe zijn."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief