Afbeelding

Studio Sisa: een klein meisje met een grote droom

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Studio Sisa viert dit jaar haar 12,5 jarig bestaan met twee jubileumvoorstellingen. Op zondag 16 december verschijnen er zo'n 600 kinderen op het podium om al dansend het 'Sprookje van Sisa' te vertellen. Op een speelse manier wordt de bezoeker meegenomen in het verhaal van een klein meisje met een grote droom.

Het verhaal van de voorstelling is oprichtster Malou van Rede (29) uit het leven gegrepen. Toen ze nog maar vier jaar was, zette ze al haar eerste pasjes op de dansvloer. In de jaren die volgde heeft ze zichzelf ontwikkeld als danseres. "Ik heb jarenlang op het podium gestaan maar uiteindelijk kreeg ik daar geen kick meer van." Toen ze voor haar profielwerkstuk op het Jan Tinbergen College een eerste editie op poten zette van JTC on Stage, kreeg ze die kick weer terug. "Maar niet omdat ik zelf weer ging dansen, maar vooral omdat ik anderen iets mocht leren."

Begin

Van 't één, kwam het ander en terwijl Malou zelf nog op de middelbare school zat, begon ze in haar woonkamer een kleine dansschool voor vijftien kinderen. "Ik heb een stereo geleend van een vriend, we hingen kleine spiegeltjes aan de muur als spiegelwand en de rest van de kamer werd volgeplakt met posters van de Free Record Shop en daar is het allemaal begonnen." In slechts vier maanden tijd groeide haar dansschool zo hard, dat ze haar intrek nam bij verschillende buurthuizen. "Daarna huurde ik een sportzaal, maar dat was allemaal te klein." Inmiddels zit Malou alweer bijna vijf jaar met haar dansschool aan de Kade in Roosendaal.

Offers

Na de middelbare school heeft Malou zich dan ook volledig gestort op haar eigen dansschool. "Ik heb geen vervolgopleiding gevolgd, maar ik ben mezelf verder gaan ontwikkelen." De afgelopen 12,5 jaar heeft Malou dan ook hard gewerkt om tot dit resultaat te komen en daarbij heeft ze de nodige offers gebracht. "Mijn privéleven heeft er wel onder geleden. Ik heb feestjes van goede vrienden gemist, omdat ik met de dansschool bezig was. Het investeren van tijd in vrienden, familie en een relatie is lastig, omdat ik voor de dans leef. Ik ben hier meer dan thuis en soms raak je dan de balans wel eens kwijt tussen werk en je privéleven."

Gelijkheid

Maar, mede daardoor heeft Malou wel iets neergezet om trots op te zijn. Studio Sisa is niet alleen een dansschool, voor veel kinderen is het ook een tweede thuis geworden. "Iedereen is welkom bij ons. Of je nu autisme hebt of uit China geadopteerd bent, dat interesseert me allemaal niets." Aan die gelijkheid hecht Malou dan ook veel waarde. "Er dansen bij ons bijvoorbeeld ook kinderen met een verstandelijke beperking. Het is niet alleen voor die kinderen belangrijk om mee te kunnen doen, het is ook voor de rest belangrijk om te zien dat dit gewoon kinderen zijn die niets liever doen dan dansen."

Prestatie

Gezamenlijk laten de kinderen op 16 december dan ook zien wat ze in hun mars hebben. Iedereen krijgt zijn of haar momentje in de spotlight. Bij de voorstelling staat dan ook één ding centraal: Laat je ouders of je school nooit zeggen dat je je droom niet waar kan maken. "We proberen de kinderen echt te stimuleren om hun droom achterna te gaan. Dat heb ik ook gedaan en kijk waar het me gebracht heeft." Tijdens de voorstelling krijgen bezoekers vier filmpjes te zien die gemaakt zijn door Jelmer Kivits over de geschiedenis van Studio Sisa. Tussen de filmpjes door, wordt er gedanst door de bijna zeshonderd kinderen. "Het wordt echt fantastisch", belooft Malou.

Kaarten voor de voorstellingen op 16 december (12.30 en 17.00 uur) zijn nog te koop via www.dekringroosendaal.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief