Afbeelding
Foto: Timo Reisiger

Beweegcoaches: 'Sporten is het beste medicijn'

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - "Bewegen en sporten. Het is misschien wel het beste medicijn om je gezond(er) te voelen." Dat stellen Demy Weertman en Mandy Buijs, beweegcoaches in de gemeente Roosendaal. Zij zetten zich in om zo veel mogelijk Roosendalers met een ziekte of beperking aan het sporten te krijgen.

De gemeente Roosendaal begon in 2015 het programma Roosendaal in beweging. Het doel: meer mensen laten bewegen. En vooral ook mensen met een chronische ziekte of met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Demy vertelt er graag en enthousiast over: 'Sporten is óók een medicijn. Voor veel mensen is het misschien wel het allerbeste medicijn dat er is. Door beweging en sport voel je je beter. Je zit lekkerder in je vel, het helpt om af te vallen en je ontmoet andere mensen. Ik zie sporten dan ook als een eerste levensbehoefte."

Voor iedereen

Wat een beweegcoach doet, daar kunnen de dames uren over vertellen. Mandy: "Als beweegcoach willen we zo veel mogelijk contacten en verbindingen leggen. Bijvoorbeeld met het Bravis-ziekenhuis, fysiotherapeuten en huisartsen. Wij zetten ons in om bewegen meer op de agenda te zetten. Een tekort aan beweging is de oorzaak van veel gezondheidsproblemen. Nog te weinig huisartsen weten bijvoorbeeld dat wij patiënten letterlijk bij de hand nemen en met hen op zoek gaan naar passende lichaamsbeweging. Hen dus echt persoonlijk begeleiden bij het vinden van het juiste aanbod. Ik vind dat elke huisarts moet weten dat wij op dit terrein kunnen ondersteunen."

Van sporten naar kerst vieren

Demy sluit daarop aan: "Veel mensen worden door hun beperking of ziekte beperkt om te sporten. En de stap naar een sportvereniging is vaak groot. Door contact met ons op te nemen, kunnen we zoeken naar een passende oplossing. De mogelijkheden zijn enorm. Van rolstoelsporten tot wandelen, gymmen, dansen en volleyballen. We hebben al veel mensen in beweging gekregen. Zo gingen enkele alleenstaande dames sporten. Ze bouwden bij het sporten een vriendschap op en vorig jaar vierden ze zelfs kerstmis samen. Dat is prachtig toch?"

Sporten met een beperking

Er komen in de gemeente Roosendaal steeds meer mogelijkheden om te sporten voor mensen met een verstandelijke of een lichamelijke beperking. "Wij vragen daar aandacht voor. Zo was er in oktober een beweegmarkt waar belangstellenden konden kennismaken met diverse vormen van sport en spel." De beweegcoaches zetten zich misschien nog wel harder in voor kinderen met een beperking. Mandy daarover: "In de gemeente Roosendaal bieden meerdere scholen voor speciaal onderwijs vormen van naschoolse sport en spel aan. Dat werkt. Kinderen vinden het prachtig. Ook voor kinderen in een rolstoel zijn er mogelijkheden om te sporten."

Sportverenigingen

Het is mooi als mensen met een beperking kunnen sporten bij een reguliere vereniging. Demy: "We willen dit waar mogelijk verder uitbouwen. Initiatieven van sportverenigingen zijn daarom meer dan welkom. Wij kunnen sportverenigingen ook echt adviseren en ondersteunen om specifiek aanbod op te starten. Bovendien biedt de gemeente Roosendaal ook nog eens interessante subsidies." Mandy: "Daarom roepen wij ook de sportverenigingen in onze gemeente op om bij vragen over sporten met een beperking contact met ons op te nemen. Samenwerking kan veel opleveren."

Overbodig

De grootste wens van de beweegcoaches is dat hun werk niet meer nodig is. Mandy: "Het zou toch fantastisch zijn als iedereen met een chronische ziekte of beperking, het juiste sport- en beweegaanbod weet te vinden. Dat al deze mensen zich beter gaan voelen en minder zorg nodig hebben." Demy met een knipoog: "Dat ze nog wel bij de huisarts komen, maar alleen nog voor sportblessures."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief