GroenLinks wil in 2019 naar vuurwerkarme jaarwisseling

ROOSENDAAL - Gestreste huisdieren en burgers, beschadigde ledematen, ogen en oren, vernielingen en een enorme milieubelasting voor de omgeving door het gebruik van vuurwerk. Het zijn cruciale redenen voor GroenLinks-raadslid Christian Villée om te pleiten voor een vuurwerkarme jaarwisseling in 2019 en een vuurwerkloze jaarwisseling in de toekomst.


Volgens Villée vielen er vorig jaar tijdens de jaarwisseling zo'n 1100 slachtoffers, waarbij de helft van hen jongen dan twintig jaar en veertig procent bestond uit omstanders. "Daarnaast is de eerste twee uur van het nieuwe jaar de concentratie fijnstof wel 40 keer zo hoog als normaal. In het algemeen al schadelijk voor de gezondheid, maar zeker voor mensen met een zwakke gezondheid of longaandoeningen. Ook de water- en bodemvervuiling is enorm." Het afsteken van vuurwerk zou volgens de GroenLinks-fractie dan ook verboden moeten worden, al begrijpt Villée dat een abrupt verbod op vuurwerk niet gaat werken en niet te handhaven is. Daarom wil hij in 2019 stappen gaan nemen om bijvoorbeeld vuurwerkzones in te richten.

Negatieve gevolgen

"We zien steeds meer voorbeelden van gemeenten die de verantwoordelijkheid nemen en die maatregelen nemen om burgers te ondersteunen om vrijwillige vuurwerkvrije zones in te richten en zelf centrale vuurwerkshows te organiseren", stelt Villée. Maar, de Roosendaalse politiek toont volgens hem nog steeds 'te weinig moed om hun burgers, dieren en het milieu te beschermen tegen deze gevolgen'. "De portefeuillehouder claimt enorm succesvol te zijn, maar focust zich alleen maar op het financiële kostenplaatje van de gemeente." Wat de negatieve gevolgen op milieu- en gezondheidsgebied voor de Roosendaalse burger, de dieren en de natuur zijn, daar wordt volgens GroenLinks weinig rekening mee gehouden. Volgens GroenLinks wordt de discussie in Roosendaal afgeschoven op de landelijke politiek. 

Verantwoordelijkheid

Hij wil dan ook graag het komende jaar het voortouw nemen om samen met de raad de verantwoordelijkheid te nemen om draagvlak te creëren en maatregelen te nemen voor een vuurwerkarme jaarwisseling, leidend tot een vuurwerkloze jaarwisseling in de toekomst. Van het college wil Villée nu alvast weten welke maatregelen omtrent het afsteken van vuurwerk als toepasbare maatregelen worden gezien om geleidelijk naar een gezondere en veiligere jaarwisseling toe te werken. Daarbij denkt GroenLinks in ieder geval aan een centrale vuurwerkshow, vrijwillige vuurwerkvrije zones en speciale vuurwerk afsteekzones.  
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief