Foto: Remko Vermunt

Hulpverleners laten champagne staan voor onze veiligheid

ROOSENDAAL - Terwijl heel Roosendaal aan de oliebollen zat en champagne dronk, waren er ook talloze hulpverleners aan het werk om de jaarwisseling zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zij konden de jaarwisseling niet met familie vieren, maar stonden paraat voor onze veiligheid.


Eén van die hulpverleners is de 35-jarige Iris die tijdens de jaarwisseling moest werken als verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp in het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal. "Mijn dienst begon eigenlijk om 23.00 uur, maar ik ben eerder begonnen zodat mijn collega's nog een beetje op tijd thuis konden zijn", vertelt Iris. Hoewel menigeen zou balen van een dienst tijdens de jaarwisseling, was dat voor Iris echter niet het geval. "Ik had juist zin in deze dienst. Je komt in zo'n nacht toch interessante dingen tegen, die je normaal niet zo snel tegenkomt op de Spoedeisende Hulp."

Vuurwerkslachtoffer

En dat was ook zeker het geval. Hoewel de jaarwisseling rustig is verlopen, meldde het Bravis Ziekenhuis op nieuwjaarsdag wel dat er twee mensen behandeld zijn voor vuurwerkletsel én twee patiënten zijn binnengebracht met alcoholvergiftiging. "Tijdens mijn dienst van 23.00 tot 07.00 uur heb ik één vuurwerkslachtoffer gezien. Dat was een man van ongeveer veertig jaar die een vuurwerkpot af wilde steken, maar die ontplofte in zijn gezicht", vertelt de SEH-verpleegkundige. De man werd naar de huisartsenpost gebracht en zij stuurden de man door naar de SEH. "Zijn wimpers, wenkbrauwen en baard waren helemaal verschroeid. Door de knal had hij ook een wond in zijn gelaat en zijn gezicht zat onder het roet. Dat zijn van die dingen die je normaal niet zo snel tegenkomt." De meneer vertelde zelf aan collega's van Iris dat hij blij was dat dit hem was overkomen in plaats van de kinderen die achter hem stonden. In totaal heeft Iris, samen met haar collega's, tien patiënten kunnen helpen. "Voor een nachtdienst in Roosendaal is dat relatief veel omdat door de lateralisatie de meeste acute gevallen naar Bergen op Zoom gaan. Maar hier zaten ook reguliere incidenten tussen, niet alles had met de jaarwisseling te maken."

Proosten

Precies om 00.00 uur vond Iris samen met de andere verpleegkundige van de SEH, de twee artsen en de verpleegkundige van de Eerste Harthulp tijd om even te proosten op het nieuwe jaar. "Dat was super gezellig. We hebben geproost met spa rood en wat limonade. We waren de bubbels vergeten, maar zo zag het er toch feestelijk uit." Die mogelijkheid om gezamenlijk te proosten hebben de hulpverleners niet ieder jaar. "Maar dit jaar is het wel gelukt." Hoewel het gezellig was met collega's twijfelt Iris nog of ze volgend jaar weer een nachtdienst wil draaien. "Mijn kindjes zijn nu nog jong dus die hebben niet doorgehad dat ik er niet was, maar de oudste wil volgend jaar misschien wél vuurwerk kijken en dat wil ik dan eigenlijk niet missen."

Kom je veilig thuis?

Wie zijn kinderen tijdens de jaarwisseling eveneens moest missen is de wijkagent van de wijk Tolberg: John Peeters (49). Hij draaide tijdens de jaarwisseling een dienst van 20.00 tot 05.00 uur. "Om 00.00 uur probeer je, als de meldingen het toelaten, toch met je collega's even samen te komen om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. Dit jaar is dat gelukt en dat was erg gezellig. Iedereen had ook iets meegenomen voor de snacktafel. Maar, het liefst ben je natuurlijk gewoon bij je familie." De kinderen van John zijn al wat ouder en beseffen dus wel dat hun papa aan het werk is. "Dan krijg je tijdens de jaarwisseling een berichtje: 'Kom je wel veilig thuis papa?'." Hoewel dat in principe de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn, blijft dat toch vaak de vraag. Geweld tegen hulpverleners heeft in Roosendaal niet plaatsgevonden, maar in andere delen van Nederland was dat wél het geval. "Daar kan ik met m'n verstand gewoon niet bij. Als ik tijdens de jaarwisseling ga werken, dan doe ik dat om alles in goede banen te leiden. We willen er met z'n allen een feest van maken en wij zorgen dat dat veilig gebeurt. Dat mensen willens en wetens dan toch ons in gevaar brengen, terwijl wij er zijn voor jouw veiligheid. Dat snap ik niet."

Vechtpartij

Ook voor de politie was het dit jaar een relatief rustige jaarwisseling. Op nieuwjaarsdag werd melding gemaakt van drie mishandelingen en een vechtpartij. "Die vechtpartij kwam door een persoon die nogal hard over een straat reed waar mensen vuurwerk aan het afsteken waren. Dat leidde tot een woordenwisseling en uiteindelijk een vechtpartij." De mishandelingen zijn niet zozeer te linken aan de jaarwisseling. "Al speelt het natuurlijk wel mee dat men allemaal wat drinkt, dan ontstaan er toch sneller incidenten."

De overige meldingen waar Peeters op af moest rijden hadden vooral te maken met vuurwerkoverlast, geluidsoverlast en kleine brandjes. John zit al ruim 25 jaar in het vak en heeft de nodige diensten tijdens de jaarwisseling meegemaakt. "Er zijn ook wel eens diensten geweest die extreem rustig waren, maar je moet op dit soort dagen gewoon extra alert zijn. Zodra we ergens aankomen, proberen we meteen de sfeer aan te voelen. Soms hangt er al een dreigende sfeer, dan moeten we meteen ingrijpen. Een andere keer gaat het heel gemoedelijk en kunnen we incidenten in de kiem smoren. Mede daardoor zijn er zo weinig grote calamiteiten, er was zo veel man op de been dat we overal snel bij konden zijn." 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief