Frans Witteveen draagt het stokje over aan Arthur van Iersel FOTO REMKO VERMUNT
Frans Witteveen draagt het stokje over aan Arthur van Iersel FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

MEC Roosendaal richt zich op de toekomst

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Arthur van Iersel wordt zondag 13 januari tijdens de nieuwjaarswandeling van MEC Roosendaal voorgesteld als de nieuwe voorzitter van het Milieu Educatief Centrum. Van Iersel neemt daarmee het stokje over van Frans Witteveen die de afgelopen vijf jaar 'met veel plezier' voorzitter is geweest. "Het is tijd voor een frisse wind." De komst van een nieuwe voorzitter gaat gepaard met eveneens een nieuwe taakstelling voor het MEC.

Het Milieu Educatief Centrum (MEC) is ruim twaalf jaar geleden opgericht. Destijds vond het MEC zijn onderkomen in een tijdelijke huisvesting bij kinderboerderij Minnebeek, maar sinds 2012 heeft dit centrum voor milieu- en natuureducatie een vaste plek gekregen in het T-huis op Landgoed Visdonk. Vanuit hier worden tal ven activiteiten georganiseerd om natuur, milieu en duurzaamheid onder de aandacht te brengen van de inwoners van de gemeente Roosendaal. Denk dan bijvoorbeeld aan workshops, tentoonstellingen, cursussen en excursies. Daarnaast zijn er verschillende soorten leskisten beschikbaar voor scholen.

Vervanging

De afgelopen vijf jaar is onder het voorzitterschap van Frans Witteveen onder andere gewerkt aan een verbetering van de communicatie. Dit heeft geresulteerd in bijvoorbeeld een nieuwe website, social mediakanalen, een digitaal informatieboard in de entree van het MEC en een digitale nieuwsbrief om nog meer mensen te bereiken. "Begin 2018 heb ik aangegeven dat ik als voorzitter wilde stoppen", legt Witteveen uit. Daarom ging men op zoek naar een vervanger en die werd gevonden in Arthur van Iersel die de nodige bestuurlijke ervaring heeft. Van Iersel is onder andere raadslid geweest voor PvdA Roosendaal, hij is voorzitter geweest van een ondernemingsraad én hij is onafhankelijk voorzitter van de milieuadviesraad van de gemeente Roosendaal. In zijn werk is Arthur van Iersel gewend om coalities te smeden tussen verschillende partijen en om de neuzen allemaal dezelfde kant op te krijgen. Een vaardigheid die hij ook de komende jaren gaat gebruiken. "Het MEC is de afgelopen jaren enorm succesvol geweest en daar gaan we de komende jaren op voort borduren", stelt Van Iersel.

Nieuwe taken

Eind 2018 werd bij het MEC Roosendaal namelijk bekend dat er vanuit de gemeente Roosendaal nieuwe taken bij het centrum neergelegd gaan worden. "De opdracht die we vanuit de gemeente krijgen is eigenlijk tweeledig: enerzijds wil de gemeente dat we de thema's, waarop wij activiteiten ontwikkelen, gaan verbreden. We richten ons dus niet alleen op natuur en milieu, maar ook op de duurzaamheidsthema's als water, klimaat, energie en afval-/grondstoffen. Anderzijds luidt de opdracht dat wij huisvesting gaan bieden aan de duurzaamheidswinkel." Laatstgenoemde heeft al een paar keer als pop-up store zijn kamp opgeslagen op de Nieuwe Markt in Roosendaal. In deze duurzaamheidswinkel werden belangstellenden geïnformeerd over de mogelijkheden om vooral je woning te verduurzamen met bijvoorbeeld zonnepanelen of beter isolatie. "Wij zijn bezig een plan te maken op welke wijze deze winkel plaats kan krijgen bij het MEC Roosendaal en het idee daarbij is dat we het breder op gaan pakken dan alleen duurzaamheid in de woning."

Verbinding

Zo merken Van Iersel en Witteveen bijvoorbeeld dat er veel ondernemers zijn die graag maatschappelijk verantwoord willen ondernemen en die graag hun steentje bijdragen aan een duurzame samenleving, maar zij weten vaak niet welke stappen zij moeten ondernemen. "Wij willen er in de toekomst voor gaan zorgen dat wij, of eventuele partners, hen hierbij kunnen helpen." Die manier van verbindingen leggen tussen natuur, milieu en duurzaamheid met het bedrijfsleven is dan weer een voorbeeld van die andere opdracht vanuit de gemeente: het verbreden van het draagvlak. "We werken nu bijvoorbeeld al veel samen met het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) en met bedrijven zoals Saver en Brabant Water. Maar we willen ook de samenwerking aangaan en intensiveren met bijvoorbeeld het onderwijs of de bouwwereld die enorm belangrijk is bij de totstandkoming van een duurzamere samenleving, denk bijvoorbeeld maar aan het gasloos bouwen. Zo willen we met iedereen zorgen voor een betere wereld."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief