Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

'We boffen dat we lid mogen zijn van deze club'

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Iedere tweede vrijdag van de maand komen ongeveer 25 echtparen die lid zijn van Club '78 samen voor een gezellig uitje. De ene keer blijven ze in Roosendaal voor een filmavond met een etentje. De andere keer gaan ze met de bus weg naar een onbekende bestemming. Alles met maar één doel; een gezellig samenzijn voor deze trouwe vrienden.

Club 78 is eigenlijk niet zo bekend in Roosendaal, maar dat komt vooral doordat de vriendenclub zelf niet zo vaak naar buiten treedt. Toch is het erg bijzonder dat de vriendengroep al veertig jaar bestaat. "Club '78 is ontstaan in 1978 met een aantal leden van het toenmalige Sint Janskoor", vertelt Piet Geleyns die samen met zijn vrouw Anneke al sinds 2002 lid is. "Na de hoogmis kwamen een aantal leden in De Kring bij elkaar voor een borreltje. Dat uurtje samenzijn groeide uit tot een ware vriendenclub die steeds meer samen ging doen" Uiteindelijk werd een vaste datum geprikt voor de uitjes van de vriendenclub: iedere tweede vrijdag van de maand zou er iets leuks georganiseerd worden en dat weten de mannen én vrouwen van deze club al jaren vol te houden.

Luisterend oor

Want, hoewel je vaak ziet dat er speciale clubs zijn voor alleen mannen of alleen vrouwen, is Club '78 juist gericht op de echtparen. "We streven naar een maximum van ongeveer vijftig leden, maar door ongelukkige omstandigheden is de groep de laatste tijd wat kleiner geworden", vertelt voorzitter Lody van Asselt. Dat komt onder andere door het overlijden van een aantal vrienden. "Hoewel we een echtparenclub zijn, mogen de nabestaanden natuurlijk wel lid blijven. We delen lief en leed met elkaar. Ook als iemand in het ziekenhuis ligt, dan zijn we er voor elkaar en als iemand eenzaam is, dan is er altijd wel iemand bereid om een luisterend oor te bieden. Daar ben je vrienden voor." Anneke kan dat beamen: "Piet is in de zomer vaak weg en zelf ga ik niet zo snel ergens heen in mijn eentje. Maar bij Club '78 heb ik daar geen moeite mee, daar loop ik zo binnen."

Interesses

Wat de vrienden bindt zijn onder andere dezelfde interesses. "Alle leden hebben een brede culturele en maatschappelijke interesse en we delen de liefde voor het bourgondische leven", vertelt Hans Adams die sinds 2012 lid is van de club. Die interesses vormen vaak ook de onderwerpen van de verschillende uitjes. Zo werden er bezoekjes gebracht aan de brouwerij van La Trappe, het Mastboomhuis in Oud-Gastel, de Basiliek in Oudenbosch en nog veel meer. Een 'clubhuis' of iets dergelijks hebben de vrienden niet, maar een aantal keer per jaar komen ze samen in Huis ten Halve voor bijvoorbeeld de nieuwjaarsreceptie die vrijdag 11 januari op de planning stond, de jaarvergadering en voor de filmavond. "Maar verder spelen de activiteiten grotendeels buiten af", vertelt Hans.

Verrassing

De activiteitencommissie bepaalt jaarlijks het programma. "Zij bereiden het van A tot Z helemaal voor. Ze gaan er kijken, laten weten waar we kunnen parkeren, het eten wordt geregeld, alles." Alleen die commissie en de leden van het bestuur weten uiteindelijk welke activiteiten er op de planning staan. "Eén keer is per ongeluk de hele jaarplanning naar de leden gestuurd, toen was de hele verrassing eraf", vertelt Piet die nog steeds een beetje teleurgesteld is. Hij heeft zich destijds hard gemaakt voor het feit dat het een verrassing moet blijven. "De dag ligt immers al vast, dus iedereen weet dat 'ie z'n agenda leeg moet houden." Als vrienden niet bij het maandelijkse uitje aanwezig kunnen zijn, wordt dan ook eigenlijk wel verwacht dat je een goede reden hebt. "Je moet wel een bijzondere reden hebben om niet te komen", lachen de leden.

Gezelligheid

Onlangs werd nog het veertigjarig jubileum van de club gevierd met een rondvaart over de Linge en een bezoek aan het Nationaal Glasmuseum. "Dat was werkelijk schitterend. Echt heel indrukwekkend en dat hebben we afgesloten met een Hollandse avond in Breda. We gingen 's ochtends om 08.30 uur weg en kwamen om 00.00 uur pas weer thuis. Dat is voor de ouderen wel een inspannende dag, maar het is zo ontzettend leuk." En daar gaat het de leden om. Dat er vooral veel lol gemaakt wordt. "We boffen toch maar dat we lid mogen zijn van deze club", stelt Adams.

Normaal worden nieuwe leden aangedragen door al bestaande leden, maar wie graag onderdeel uit wil maken van de vriendengroep kan altijd vrijblijvend contact opnemen met voorzitter Lody van Asselt via lodyvanasselt@home.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief