huishoudelijke-hulp-1
huishoudelijke-hulp-1

Vaste eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal gaat vanaf 25 maart een eigen bijdrage van 17,50 euro rekenen voor cliënten die gebruikmaken van de verschillende Wmo-voorzieningen. Op dit moment wordt de bijdrage berekend op basis van het inkomen van de cliënten, maar daar komt dus verandering in. De gemeente sorteert daarmee voor op landelijke wetgeving die hoogstwaarschijnlijk vanaf 1 januari 2020 in zal gaan.

Cliënten die gebruikmaken van Wmo-voorzieningen betaalden de afgelopen jaren een inkomensafhankelijke bijdrage. Volgens wethouder Klaar Koenraad kan het dus best voorkomen dat cliënten opeens veel minder hoeven te betalen voor de Wmo-voorzieningen. Cliënten die gebruikmaakten van maatwerkvoorzieningen Begeleiding en Hbhplus hoefden de afgelopen jaren juist geen eigen bijdrage te betalen, maar ook hier komt verandering in. Deze cliënten gaan eveneens 17,50 euro betalen per vier weken, zodat de baten en de lasten beter in balans worden gebracht. In totaal gaat het om ongeveer 2500 mensen die gebruik maken van deze voorzieningen.

Drempel

"De gemeente Roosendaal heeft het de laatste jaren net iets anders aangepakt rondom de Wmo, dan andere gemeenten in de regio", stelt wethouder Klaar Koenraad. "Veel gemeenten vroegen al een eigen bijdrage voor Hulp bij het huishouden (Hbhplus) en Begeleiding, maar wij hebben dat eigenlijk nooit gedaan." De begeleiding van Wmo-cliënten is vaak één van de eerste stappen binnen het gehele zorgverhaal van de cliënt. Door hier niets voor te vragen, wilde de gemeente Roosendaal de drempel zo laag mogelijk houden voor de inwoners.

Basisinkomen

Toch merkt de gemeente Roosendaal dat het financieel niet haalbaar is om deze bijdrage ook de komende jaren op nul euro te houden. "Er komen steeds meer Wmo-aanvragen. Door nu 17,50 euro te rekenen krijgen we toch een soort basisinkomen om deze voorzieningen van te betalen." Uiteindelijk moet deze nieuwe regeling een besparing opleveren bij de gemeente Roosendaal van 450.000 euro en dat geld heeft de gemeente Roosendaal volgens de wethouder gewoon nodig om de baten en de lasten binnen het sociaal domein wat meer naar elkaar toe te trekken. "De landelijke regeling ondersteunt ons daarin. Wij kiezen er echter voor om de regeling per 25 maart al in te laten gaan, in plaats van in het nieuwe jaar." Tenminste, als de gemeenteraad hier op 31 januari akkoord mee gaat. "De raad kan natuurlijk iets anders beslissen, maar dit is het voorstel zoals het naar de gemeenteraad gaat."

Zorgmijding

Omdat in principe op dit moment alle inwoners gratis gebruik konden maken van Hbhplus en de maatwerkvoorziening Begeleiding, verwacht de gemeente Roosendaal dat iedereen die daar recht op had, zich ook heeft gemeld bij de gemeente. Het zal dan ook waarschijnlijk niet gebeuren dat mensen opeens geen zorg meer gaan vragen door deze verplichte eigen bijdrage. "Het risico van zorgmijding wordt daarnaast ondervangen doordat inwoners van de gemeente Roosendaal met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm via deelname aan de (gemeentelijke) collectieve zorgverzekering de eigen bijdrage terug kunnen krijgen." Zo kan ook de meest kwetsbare groep binnen de gemeente Roosendaal gebruik blijven maken van de voorzieningen.

Persoonlijk gesprek

"Mochten er toch mensen zijn die nu zeggen: 'Ik wil het niet meer'. Dan gaan we natuurlijk wel het gesprek aan met die mensen om te bekijken, waarom ze dit niet meer willen. Komen ze echt in de problemen met die 17,50 euro per vier weken? Dan gaan we daarover het gesprek aan en bekijken we wat de mogelijkheden zijn", stelt de wethouder.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief