Afbeelding

Tentoonstelling moet taboe rond depressie weghalen

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De Roosendaalse kunstenares Sarike Gaillard heeft afgelopen zaterdag haar eerste expositie mogen openen in de Bibliotheek VANnU aan de Markt. "Het bijzondere aan mijn expositie is dat ik alle werken gemaakt heb vanuit mijn frustraties en gevoelens tijdens een zware depressie die mij vorig jaar na de geboorte van mijn zoon is overvallen", vertelt Gaillard. Door haar gevoelens te uiten op het doek en deze nu ook tentoon te stellen wil Gaillard het taboe rond dit thema weghalen.

Toen Sarike's zoon (Amic) werd geboren, raakte de kunstenares langzaam in een zware depressie. "Dit had alles te maken met mijn verleden. Sinds mijn dertiende levensjaar heb ik een dissociatieve stoornis ontwikkeld. Dit resulteerde in heftige paniekaanvallen waarbij niemand contact met mij kreeg, ook buiten deze aanvallen was ik vaak 'afwezig', de echte wereld was te heftig geworden voor mij en ik leefde in mijn eigen 'droomwereld', totdat ik de realiteit niet meer goed kon scheiden van mijn droomwereld, ze begonnen in elkaar over te lopen."

Gaillard heeft zich hierdoor, naar eigen zeggen, nooit echt normaal gevoeld. "Dit wilde ik koste wat kost niet doorgeven aan mijn mooie zoon. Ik ging hard aan de slag, bij mensen koffie drinken of mensen uitnodigen zodat hij zoveel mogelijk met 'normale' mensen om zou gaan. Ik was niet goed genoeg voor hem als moeder, waardoor ik nog minder alleen bij hem durfde te zij waardoor ik me nog slechter voelde tot het punt waarop ik weg wilde gaan; ik was in een zware depressie terecht gekomen." Nu, na een opname op de PAAZ en een zwaar therapietraject, gaat het weer goed. "Ik geniet volop van mijn zoon en mijn gezin."

"Deze reeks schilderijen heb ik vanuit mijn gevoel tijdens deze heftige tijd gemaakt. Ze staan voor de rollercoaster aan emoties die mij vaak overvielen tijdens deze periode. Op deze manier kon ik mijn gevoelens kwijt en verwerken. Ik sta hier om dit te delen, omdat ik zelf zo heb geworsteld met het niet weten wat er 'mis' was met mij, door mijn en andere verhalen te verspreiden kunnen we herkenning creëren en elkaar helpen. Bedankt dat jullie daaraan meewerken door hier aanwezig te zijn vandaag."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief