Een van de geëxposeerde werken van Ger de Greef 'Ondergaande zon'.
Een van de geëxposeerde werken van Ger de Greef 'Ondergaande zon'.

Expositie Ger de Greef in Tongerlohuys Roosendaal

Door: Sandra Broosus Sport en vereniging

ROOSENDAAL - Van 20 januari t/m 17 februari organiseert Erfgoedcentrum Tongerlohuys in Roosendaal de eerste postume tentoonstelling van Ger de Greef getiteld 'Landschap'.

De expositie toont tien olieverfschilderijen uit het omvangrijke oeuvre van kunstenaar Ger de Greef (1954-2012), voor wie landschap en natuur belangrijke inspiratiebronnen waren. De Greef maakte de werken in de jaren negentig van de vorige eeuw op de landgoederen Visdonk en Oude Buissche Heide. Op Visdonk schilderde hij in het bijzijn van zijn geliefde teckels vooral in de avonduren. Dit is te zien aan de sfeer en kleurschakering van deze doeken. De Greef wilde zoveel mogelijk mensen de liefde voor schilderen en schilderijen bijbrengen, evenals de kunst van aandachtig kijken. In 2012 zei hij: 'Iedereen is een potentiële liefhebber. Kunst moet daarom laagdrempelig zijn. Nodig het publiek uit om de werkelijkheid op een andere manier te bekijken. Om uit hun vastgeroeste ideeën te komen.' In de geest van de persoonlijke missie van Ger de Greef wil de organisatie van de expositie zoveel mogelijk geïnteresseerden, bekenden van de schilder en mensen die nog geen kunstliefhebber zijn, uitnodigen om in het Tongerlohuys van de werken te genieten. De selectie is samengesteld door zijn weduwe Corin van Agtmaal.

Ger de Greef werkte jarenlang in Roosendaal als leraar Tekenen en Schilderen aan de School voor Expressie, het tegenwoordige Centrum voor de Kunsten. Daarnaast was hij docent Mediavormgeving aan het Zoomvliet College.

Bij de expositie verschijnt het boek 'Anoniem beeld/Anonymous image' waarin 64 olieverfschilderijen en aquarellen van De Greef met de onderwerpen landschap en natuur zijn opgenomen. Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel van Erfgoedcentrum Tongerlohuys, Kerkstraat 1 in Roosendaal. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.30-17.00 uur. Meer informatie op www.tongerlohuys.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief