Blommenkinders is één van de culturele activiteiten die geen subsidie meer krijgt
Blommenkinders is één van de culturele activiteiten die geen subsidie meer krijgt (Foto: Remko Vermunt)

Geen veranderingen bij toekennen van subsidies door Cultuurfonds

ROOSENDAAL - Wethouder Toine Theunis gaat vooralsnog niets veranderen aan de manier waarop op dit moment de subsidies worden verdeeld door het Cultuurfonds. Gerard van Zalinge stelde hierover vragen aan de wethouder, omdat er op dit moment een aantal culturele activiteiten buiten de boot zijn gevallen bij het toekennen van subsidies.


Het Cultuurfonds is sinds vorig jaar bevoegd om de (cultuur)subsidies te verlenen. De gemeente vervult sindsdien alleen een ondersteunende en financierende rol. De VLP is echter van mening dat de wijze van subsidieverstrekking via het Cultuurfonds niet voldoende transparant is. "Naar de mening van de VLP ontbreekt het aan goede toetsingscriteria en deze zijn wel noodzakelijk bij het besteden van publieke middelen." Daarnaast is het de VLP opgevallen dat bepaalde initiatieven een bijdrage ontvangen vanuit het Cultuurfonds, maar ook vanuit andere subsidiepotjes van de gemeente. Dit terwijl andere initiatieven geen subsidie ontvangen. 

De wethouder stelt echter dat de aanvragen worden getoetst door een onafhankelijke adviescommissie. "Volgens duidelijke criteria die op de website van Cultuurnetwerk te vinden zijn." Bij de gemeente zijn overigens twee organisaties bekend die inderdaad uit twee potjes subsidie hebben gekregen. "Overigens, voor verschillende activiteiten. Deze twee mogelijkheden om subsidie aan te vragen voor vergelijkbare activiteiten schept onduidelijkheid." Daarom wil de wethouder de regeling Maatschappelijke initiatieven op laten gaan in het Cultuurfonds. "Uit de beoordeling blijkt dat het overwegend culturele evenementen zijn die gehonoreerd worden vanuit die regeling. Hiermee zou vanuit 1 loket een mooie impuls gegeven kunnen worden aan Culturele evenementen in de wijken en dorpen." 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief