Afbeelding
Foto: Gemeente Roosendaal

Roosendaal vindt locatie Bulkenaar meest geschikte plek voor Bravis ziekenhuis

Door: Peter Houtepen Algemeen

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal heeft de locatie Bulkenaar aan de Bulkenaarsestraat aan het bestuur van het Bravis Ziekenhuis aangeboden als mogelijke locatie voor hun nieuw te bouwen ziekenhuis. Het gebied nabij Tolberg is volgens de gemeente de meest geschikte plek om een nieuw ziekenhuis te bouwen.

In eerste instantie wilde de gemeente Roosendaal de locatie nog niet bekend maken, maar de laatste weken draait de geruchtenmolen op volle toeren. "We voelen ons gedwongen om dit toch te doen. We willen voorkomen dat iemand snel grond gaat aankopen die wij wellicht straks nodig hebben." Om dit te voorkomen past de gemeente Roosendaal de wet voorkeursrecht gemeenten (WVG) toe. Daarmee verplicht Roosendaal de eigenaren van percelen in het gebied om bij verkoop eerst de gemeente in de gelegenheid te stellen om hun bezit aan te kopen. "De gemeente wil voor de mogelijke toekomstige locatie van het Bravis ziekenhuis de regie in handen hebben en houden", aldus wethouder Toine Theunis.

Tachtig hectare

In totaal gaat het om een gebied van zo'n tachtig hectare met 129 grondeigenaren. Op de gronden rust een agrarische bestemming en er is (bijna) geen sprake van bebouwing. "In principe heeft Bravis aangegeven een locatie te willen van ongeveer twaalf hectare met daarbij wat uitbreidingsmogelijkheden. We gaan die tachtig hectare dus niet allemaal aankopen, maar zo kunnen we wel bekijken wat de beste optie is." Mocht Bravis straks kiezen voor de Roosendaalse locatie, dan wordt die tachtig hectare tevens gebruikt voor de aanleg van een parallelweg. Die moet vanaf de rotonde bij de Thorbeckelaan, langs het nieuwe Bravis lopen en uiteindelijk aansluiten op de afslag Wouw bij de A58. "Daarmee hebben we dan ook meteen de ontsluiting van Tolberg beter geregeld", stelt Theunis. 

Onderzoek

De locatie die nu wordt aangeboden past volgens Theunis goed bij de criteria die Bravis heeft opgesteld. "We hebben de locatie ook goed onderzocht. Alle milieuonderzoeken hebben al plaatsgevonden. Zo hebben we gekeken naar de geluidscontouren van de snelweg, maar ook naar mogelijke stankoverlast van veebedrijven in de buurt." Ook de provincie is op de hoogte van de situatie in Roosendaal. "Al gaat de gedeputeerde nu nog geen uitsluitsel geven over deze locatie. Pas als Bravis voor deze locatie kiest en er concrete stappen genomen gaan worden, dan gaat de provincie bekijken of dit binnen de kaders past." De gemeente Bergen op Zoom heeft twee locaties aangeboden en er wordt, samen met Roosendaal, nog gekeken naar een derde locatie in de buurt van de afslag Heerle. "Hier zijn we nog volop mee bezig om te bekijken of er überhaupt mogelijkheden zijn." Mochten alle vier deze opties afgeschoten worden door het bestuur van Bravis, dan houdt het volgens de gemeente Roosendaal op. "Dan moet Bravis zelf de criteria aanpassen, want voor ons is dit echt de beste optie die we hebben."

Het Bravis ziekenhuis meldde vorig jaar dat zij in 2025 één hoofdlocatie willen. waar die hoofdlocatie komt moet eind februari of begin maart bekend worden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief