Afbeelding
Foto: Wineke Onstwedder

Studenten uit Roosendaal doen mee aan MBO Debattoernooi

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL/AMERSFOORT - Ruim tweehonderd mbo-studenten gaan vrijdag de strijd met elkaar aan tijdens het MBO Debattoernooi. Samen met 25 debatteams uit het hele land, komen ook debaters van het ROC West-Brabant uit Roosendaal in actie. Zij gaan de discussie aan over onderwerpen zoals het Europees migratiebeleid, emancipatie op de arbeidsmarkt en vrouwenrechten.

De tweehonderd studenten krijgen drie stellingen voorgelegd die zij thuis hebben kunnen voorbereiden. Ze krijgen op de dag zelf echter pas te horen of ze voor- of tegenstander zijn. In ronde 3 volgt ook een improvisatiestelling die op de dag zelf pas bekend wordt gemaakt. Tijdens de drie spannende debatrondes wordt bepaald welke twee teams een plek in het finaledebat verdienen.

"Mensen kunnen overtuigen is iets wat je in veel situaties nodig hebt (solliciteren, presenteren, dagelijkse discussies). Ook leer je kritisch te zijn op wat andere mensen, instanties of media zeggen, wat in de informatiesamenleving van vandaag de dag erg handig is", aldus de organisatie. "Tot slot kan debatteren je een stukje meer zelfvertrouwen geven en kan je erdoor gewend raken om te spreken voor grote groepen mensen, wat een van de grootste angsten onder mensen is."

Succesformule 
Het landelijke debattoernooi is de grootste studentencompetitie binnen het mbo en wordt sinds 2007 jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. Zij zijn ervan overtuigd dat Nederland beter werkt als kinderen en jongeren overtuigender durven spreken, zorgvuldiger leren luisteren en altijd nieuwsgierig blijven naar de ideeën van anderen. "Daarom organiseert de stichting speelse debatactiviteiten om op een toegankelijke, bevlogen en creatieve manier de nieuwsgierigheid hun jonge doelgroep te stimuleren."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief