In 2013 namen de Kwèèkers in de optocht deel als bouwcircus. FOTO MARIO SCHOUW
In 2013 namen de Kwèèkers in de optocht deel als bouwcircus. FOTO MARIO SCHOUW Foto: Mario Schouw

Bouwclub van de jeugd bestaat 11 jaar

Sport en vereniging

ROOSENDAAL - Wat 11 jaar geleden begon als grap van een paar vrienden is uitgegroeid tot een actieve vereniging vol kinderen. BC De Kwèèkers doet ieder jaar mee aan de Tullepetoanse optocht. Eén enkele keer werd meegedaan als loopgroep omdat de wagen niet afkwam en er geen jaar overgeslagen kon worden. Het enthousiasme spat van de groep af.

De club begon volgens Mario Schouw, een van de vaders van enkele jonge bouwers, klein. We startte met zes mensen en zijn nu met veertien. Het begon met een oude sloopauto als onderstel. “We liepen een paar optochten mee en we hadden nog geen enkele beweging op de wagen. Toch vielen we dat eerste jaar al in de prijzen.” De naam werd verzonnen door de moeder van één van de bouwers. “Er wordt veel gepraat bij ons, het is soms net een kippenhok. Kwèèken is natuurlijk het Roosendaalse woord daarvoor, daar komt de naam vandaan”, legt hij uit.

Kinderen

Het tweede jaar kwamen er enkele kinderen bij. “We kregen dat jaar helaas geen wagen gebouwd. We begonnen te laat, maar hadden wel de smaak van de optocht te pakken. Daarom besloten we om een kleine bolderkar te bebouwen en mee te doen als kleine loopgroep”, zegt hij lachend. Het was tevens het eerste jaar dat het naaiatelier in het leven werd geroepen. De vrouw van Mario begint het tweede jaar met het maken van kleding voor iedereen in de loopgroep. Sindsdien is ze een vaste kracht en verzorgen zij en enkele vriendinnen ieder jaar de kleding van degene die meedoen in de optocht.

Het derde jaar werd er wel weer een wagen gemaakt, de jongste zoon van Mario sluit zich dan ook aan bij de groep. Vooral voor de grovere plakwerkzaamheden volgens hem zit het bouwen in de genen van de kinderen. Er wordt een vliegschool gemaakt met een bewegend vliegtuig. “Voor onze derde wagen maakte we voor het eerst een pop en hadden we meerdere bewegingen op de wagen. Helaas snapte de jury dat jaar niet helemaal wat we hadden gemaakt, maar voor ons telt alleen de lol. De uitslag doet er niet zo toe. Het bouwen, voor de ouderen onder het genot van een biertje, dat is waar het om draait”, legt Schouw uit.

Bouwlocatie

Inmiddels bestaat de club elf jaar, een prachtig carnavalsjubileum. Volgens Schouw had het allemaal niet mogelijk geweest zonder goede bouwlocatie. “Veel clubs hebben daar problemen mee, zeker afgelopen jaren. Wij hebben die problemen nooit gehad dankzij Autoservice Roosendaal in de Emmastraat. Na de elfde van de elfde kunnen we ons onderstel, een oude Peugeot 209, weer naar binnen rijden waar we dan warm en droog aan onze kleine wagen kunnen bouwen”, vertelt hij enthousiast.

In de garage waar Jos Tak ook tot aan de carnaval actief bezig is met het repareren van auto’s hebben de Kwèèkers al sinds het begin een goede bouwlocatie. Om de eigenaar hiervoor te bedanken, wordt er de elfde keer een soort eerbetoon voor de bouwlocatie gemaakt. “A’k jou nie aar, is dit jaar het motto natuurlijk en wij trekken dat door naar alles wat die elf jaar belangrijk is geweest voor ons. Want als ik jou niet had, waar het motto dus voor staat, dan hadden we geen bouwlocatie gehad. Het onderstel, de oude Peugeot werd ook door de garage eigenaar geregeld, dus alle elementen van onze elf jaar komen dit jaar in een soort eerbetoon aanbod”, legt hij uit.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief