De Nationale Jongerenherdenking in Roosendaal krijgt een vervolg
De Nationale Jongerenherdenking in Roosendaal krijgt een vervolg (Foto: )

Bevrijdingsprogramma in grove lijnen bekend

ROOSENDAAL - Een theaterproductie, een tentoonstelling, een loop van Normandië naar Nispen en nog veel meer. Het gemeentebestuur maakte vorige week bekend 75.000 euro extra uit te willen trekken, bovenop de al bestaande pot van 25.000 euro, voor de herdenking en viering van 75 jaar bevrijding van Roosendaal. Inmiddels is ook in grove lijnen bekendgemaakt wat er precies met dat geld moet gebeuren.


Tot nu toe is in ieder geval bekend dat er in de periode van 26 tot en met 30 oktober (de periode waarin de stad en dorpen zijn bevrijd) in de stad en in ieder dorp activiteiten in het kader van 75 jaar bevrijding georganiseerd worden. Het bevrijdingsconcert, dat dit jaar voor de zesde keer gehouden wordt, vindt plaats op donderdag 31 oktober en vormt daarmee de afsluiter van de 'Bevrijdingsweek'. Het concert wordt georganiseerd door Harmonie St. Caecilia uit Nispen.

Plannen

Daarnaast zijn er vanuit verschillende comités en stichting plannen ingediend. Zo wil stadsdichter Eric van Deelen de gedichtenroute die vorig jaar is opgezet verder uitbreiden. Die gedichten zullen dan te maken hebben met de bevrijding en de daarbij behorende belangrijke plaatsen.

Oranjestichting Roosendaal
De Oranjestichting Roosendaal heeft aangegeven zich met name te willen richten op de oudste klassen van het basisonderwijs. Zij denken eraan om een lesbrief met materiaal te ontwikkelen rondom de bevrijding van Roosendaal. Omdat er vanuit meer organisaties vraag is naar lesmateriaal, is het de bedoeling om één educatiepakket te ontwikkelen voor alle basisscholen en middelbare scholen in de gemeente Roosendaal. De Stichting wil de herdenking afsluiten met een activiteit rondom de Polar Bear.

Oranjecomités
Het Oranjecomité in Moerstraten is van plan om de bevrijding in spelvorm na te spelen. "Na dit spel is het de bedoeling om gezamenlijk te eten met de kinderen. Om de bevrijding na te spelen, wil de stichting ook met voertuigen naar het Oorlogsmonument rijden." Oranjecomité Wouw is van plan om vanaf de scholen een optocht te organiseren naar het monument in de 28 Oktoberstraat om daar een krans te leggen.

Normandië

Oranjestichting Nispen pakt het wat groter op. Zij willen een loop organiseren van Normandië naar Nispen. De lopers komen op zaterdag 26 oktober aan in Nispen, waar de start van de bevrijdingsweek plaatsvindt met diverse activiteiten. Het idee is om de fakkel die zij bij zich dragen telkens over te dragen aan de andere comité's.

Exposities
Michiel Kersten heeft een plan ingediend om in het weekend van de bevrijding een levende expositie in te richten bij het Tongerlohuys, gericht op het leven uit die periode. Daarnaast is er ook een ander plan ingediend voor een tentoonstelling rondom 75 jaar bevrijding en vrijheid die van 15 juni tot en met 10 november 2019 te zien zou moeten zijn in het Tongerlohuys. Verder zal er ook een officiële herdenking georganiseerd gaan worden door de gemeente op het Kadeplein nabij de Polar Bear. En er is een idee geopperd om bloemen/kransen op de graven te leggen van de Engelse en Nederlandse militairen op de begraafplaatsen in onze gemeente.

Theaterproductie

Net als vorig jaar wordt er ook een Nationale Jongerenherdenking georganiseerd op 4 mei 2019. Nieuw hierbij is dat op 4 mei de première plaats moet gaan vinden van de theaterproductie Vrouwen van Wanten die tot en met 11 mei te zien is. De theaterproductie kent voorafgaand een de voorstelling een educatief programma. Last but not least is het plan om in oktober het project 'Wat is het je waard?' te laten starten. Dit is een project met oud-leerkrachten die situaties behandelen die zich afspelen in de Tweede Wereldoorlog.

De totale kosten komen tot nu toe uit op 77.000 euro, maar alle plannen moeten nog bekeken worden. Daarnaast kunnen er nog nieuw initiatieven ontstaan. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief