Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Zonnebloem organiseert Dag van het Eetplezier

Algemeen

HEERLE - Vereniging de Zonnebloem, afdeling Heerle-Moerstraten houdt zondag 17 maart de Dag van het Eetplezier. In Gasterij de Afspanning worden de aanwezigen getrakteerd op een heerlijk diner. Daarnaast wordt een heuse snertwedstrijd gehouden. De muzikale omlijsting is in handen van het Roseländer Combo.

"Het idee voor deze dag komt eigenlijk uit België", vertelt Rina Steur. "Daar kunnen de mensen bijna iedere week wel bij een vereniging aanschuiven om een hapje te eten." Een leuk idee, vond Rina, en daarom heeft ze dat idee ook bij De Zonnebloem geopperd. "En daar hebben we nu onze eigen invulling aan gegeven." De deuren van Gasterij de Afspanning gaan op de Dag van het Eetplezier om 16.00 uur open. Iedereen die zich heeft aangemeld en van tevoren betaald heeft, is vanaf dat moment van harte welkom. Op het menu staan snert- en tomatensoep als voorgerecht. Het hoofdgerecht bestaat uit een buffet van drie stamppotten (hutspot, boerenkool of broccoli) met bijpassende vleesgerechten en als toetje is er rijstepap met krenten en vanillepudding.

Snertwedstrijd

Maar, eerst wordt er gestreden om de titel van 'Beste Erwtensoep'. Amateurkoks krijgen op deze dag de mogelijkheid om te laten zien waartoe ze in staat zijn met dit winters gerecht. Overigens kunnen ze dat niet alleen laten zien, maar natuurlijk ook laten proeven. "We kunnen in ieder geval bekendmaken dat Henny Luysterburg in de jury zit, samen met Ruben Koevoet. En er komen, als het goed is, nog twee juryleden bij." Belangstellenden die thuis een pannetje snert van twee liter willen maken, moeten dit op het opgaveformulier vermelden. Zij kunnen bij Boerderijwinkel Luysterburg een gesponsord pakket ophalen om de snert te maken en bij Slagerij Vos kunnen zij terecht voor een gratis worst. "Deelname aan de wedstrijd is geen verplichting, het opgeven voor de Dag van het Eetplezier echter wel." De opgaveformulieren zijn in Heerle op te halen bij Boerderijwinkel Luysterburg, slagerij Vos én Super de Buurt.

Activiteiten

Deze speciale Dag van het Eetplezier moet een jaarlijks terugkerende activiteit worden. "Het wordt voor ons tegenwoordig steeds moeilijker om geld in te zamelen voor De Zonnebloem", leggen de vrijwilligers uit. "Daarom betalen de mensen een aangepast bedrag voor het eten en dat komt ten goede aan de activiteiten die wij organiseren." De vrijwilligers gaan dan ook zelf serveren tijdens deze dag om de kosten zo laag mogelijk te houden. "En het is pas geslaagd als we 's avonds voor pampus op bed liggen." Eén van die activiteiten die de Zonnebloem, afdeling Heerle-Moerstraten organiseert vindt plaats op 5 april 2019: het vijftigjarig bestaan. Voor zo'n feestdag is echter wel geld nodig, net als voor de rest van de activiteiten. "We proberen iedere maand wel iets te organiseren voor onze mensen. Op dit moment hebben we 54 gasten waar wij bij op bezoek gaan en waar we activiteiten voor organiseren." De ene keer is dat een quiz, dan weer een bus- en/of bootreis en weer een andere keer een bingo of een picknick."Maar, als we met de bus weggaan, dan moeten we al een speciale rolstoelbus huren, omdat veel ouderen zo'n normale bus niet meer in kunnen komen. En zo'n rolstoelbus kost wel meer geld." Ook het huren van rolstoelen voor langere wandelingen kost geld. "Terwijl we bijvoorbeeld geen subsidie krijgen en ook vanuit de organisatie zelf krijgen we tegenwoordig steeds minder gelden."

Opgeven

De Dag van het Eetplezier wordt gehouden in partycentrum Gasterij de Afspanning, Herelsestraat 97 en duurt van 16.00 tot 20.00 uur. Je kan jezelf ook opgeven via de Facebookpagina en de website van De Zonnebloem Heerle-Moerstraten (www.zonnebloemheerlemoerstraten.nl). De organisatie vraagt iedereen wel om bij opgave te vermelden met hoeveel personen de groep is, hier wordt dan met de tafelschikking rekening mee gehouden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief