Er komt een onderzoek naar huishoudelijke hulp
Er komt een onderzoek naar huishoudelijke hulp

Grootschalig onderzoek naar tevredenheid HBH+

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Driehonderd van de ongeveer 1800 mensen die in de gemeente Roosendaal gebruik maken van Hulp Bij het Huishouden + (HBH+) worden onderworpen aan een tevredenheids- en kwaliteitsonderzoek. Dat heeft wethouder Inge Raaijmakers laten weten. Een onafhankelijk onderzoeksbureau gaat bij de cliënten op bezoek om met hen het gesprek aan te gaan over de huishoudelijke hulp én zij controleren ook meteen of de woning voldoet aan het criterium 'schoon en leefbaar'.

"Ik wil weten hoe het op dit moment allemaal loopt bij de huishoudelijke hulp. Zijn cliënten tevreden, is de kwaliteit goed, dat soort dingen", vertelt wethouder Inge Raaijmakers. Daarom is de wethouder op zoek gegaan naar een manier om dat objectief te toetsen. Resultaat: een onderzoek door Key Quality. Zij gaan de komende tijd op bezoek bij cliënten en gaan daar het gesprek aan. "Ik wilde geen enquête of vragenlijst versturen, dan krijg je naar mijn mening geen compleet beeld van hoe het zit", stelt de wethouder. Zij wil juist de mening horen van de cliënten. "Beleving doet ook wat. Als het huis wel schoon is, maar het contact met de huishoudelijke hulp verloopt moeizaam of hij/zij is altijd te laat, dan wil ik dat ook weten."

Resultaten

Het onderzoek gaat deze week van start en op 28 februari moeten de huisbezoeken afgerond zijn. "Naar verwachting hebben we rond april-mei inzicht in de uitkomsten van het onderzoek", legt de wethouder uit. In eerste instantie wilde het onderzoeksbureau tweehonderd cliënten bezoeken, maar Inge Raaijmakers heeft dat uitgebreid naar driehonderd. "Ik krijg natuurlijk ook signalen vanuit de samenleving. Dat zijn goede, maar ook slechte signalen. Met dit onderzoek kan ik veel beter gaan sturen op die huishoudelijke hulp, maar dan wil ik wel een onderzoek met veel mensen. Zo wordt het een stevig representatief onderzoek."

Sturen
Eén van die resultaten zou straks kunnen zijn dat cliënten zich onjuist bejegend voelen door de huishoudelijke hulp. "Als dat zo is, dan kan ik daarover in gesprek met de zorgaanbieders. Hetzelfde geldt voor de kwaliteit die de huishoudelijke hulp biedt. Als die ondermaats is, dan wil ik daarover ook het gesprek aangaan." Voor de wethouder is dit dan ook een zogenaamde 0-meting, waarbij wordt gekeken hoe de algemene staat is van de huishoudelijke hulp. "Ik kan me best voorstellen dat we zo'n onderzoek eens in het jaar gaan houden, maar dat moeten we nog bespreken."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief