Afbeelding
Foto: Het Debatbureau

Studenten Zoomvliet College in voorronde Debatwedstrijd

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Studenten van het Zoomvliet College in Roosendaal gaan vrijdagochtend om 10.15 uur het debat aan met scholieren van nog achttien andere scholen uit Noord-Brabant. In het Provinciehuis in Den Bosch start één van de voorrondes van de 21ste editie van 'De Weg naar het Lagerhuis, waarbij BNNVARA op zoek gaat naar het beste debat- en speechtalent van Nederland. 

"Elk jaar strijden zo'n tweehonderd teams om de titel 'beste debatschool van Nederland' en wordt uit zo'n tweeduizend leerlingen de beste redenaar van Nederland gekozen. In de provincie Noord-Brabant gaat de voorronde dit jaar van start op vrijdag 22 februari om 10.15 uur", meldt de organisatie. De studenten buigen zich over verschillende stellingen. De onderwerpen die in iedere provincie aan de orde komen zijn overal hetzelfde, de insteek kan per provincie echter verschillen. "In Noord-Brabant specifiek wordt er gediscussieerd over de volgende stellingen: Jongeren die drugs gebruiken zijn asociaal bezig, het Brabants erfgoed moet op elke Brabantse school aan bod komen en topsportevenementen in Noord-Brabant zorgen voor een gezondere bevolking."

Aan het eind van de provinciale wedstrijddag wordt één winnend team aangewezen dat doorgaat naar de landelijke achtste- en kwartfinales in Hilversum en wordt de beste speech van de dag gekozen. Het debatteam dat uiteindelijk de landelijke finale wint én de beste redenaar brengen samen met jongerenorganisatie HOPE XXL een bezoek aan de Verenigde Naties in New York.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief