RAC met fruitmand in ziekenhuis. FOTO MARK WELTER
RAC met fruitmand in ziekenhuis. FOTO MARK WELTER Foto: Mark Welter

RAC bezoekt Bravis Ziekenhuis

Sport en vereniging

ROOSENDAAL - Afgelopen zaterdag zijn de Rac-boeren in het Bravis ziekenhuis op bezoek geweest bij alle mensen die daar lagen. Zij waren daar samen met Prins Markus, nar Maloe en sjampetter Rinus. Men had voor iedereen een goed gevulde fruitdoos bij in het kader van het sociaal carnaval.

Dat is met carnaval ook denken aan zieken en bejaarden. En dus gaat Rac (RijksAmbtenarenCarnaval) al vanaf 1950 met een fruitdoos naar het ziekenhuis, toentertijd natuurlijk naar het Charitas (nu Wiekendael). Al 69 jaar is RAC onderweg met fruitdoosjes, manden en veel gezelligheid. Dat is niet niks! Ze zijn de oudste carnavalsvereniging in Roosendaal.

De afgelopen dagen hebben de Rac boeren met behulp van sponsors en vrijwilligers maar liefst 1260 fruitdozen in elkaar gevouwen en gevuld. Ook zijn er 47 hele grote fruitmanden voor in de huiskamers gemaakt. In totaal was er voor 1700 personen fruit. Daarna zijn ze rondgebracht bij alle Roosendaalse verpleeg- en bejaardentehuizen, inclusief de aanleunwoningen. Op zaterdagmorgen is het Bravis ziekenhuis aan de beurt. Daar worden de doosjes persoonlijk uitgereikt door de voorzitter van RAC en de Prins of door de andere RAC-boeren.

Leutige bals

Op zaterdagmiddag hadden de bewoners van de Brink en Moerweide volop leut en gezelligheid. Rac zorgde daar voor een echt Carnavalsbal met optredens van vier carnavalsbandjes. Overal glunderende gezichten, zeker toen de Prins, nar en sjampetter binnen kwamen. Er waren ook vrolijke gezichten op het bal bij diegene die samen met een Rac-boer een dansje maakten op de vloer, hetzij onder de arm of ouderwets gezellig in de polonaise. Maandagmiddag kregen de bewoners van de Bloemschevaert zo’n zelfde carnavalsbal aangeboden. Het werd weer een gezellige middag. Op dinsdagochtend werd er in Heermastaete gefeest. S’middags is Waterland aan de beurt. Op donderdag zijn de Rac boeren met aanhang 's ochtends te vinden in het Willemijntje en in het St. Elisabeth en

's Middags in verpleeghuis Wiekendael. Daar gaan zelfs de bedden mee in de polonaise. Het ludiek orkest Schoppen Vijf met Joker is eigenlijk gestopt, maar.. ze gaan nog wel alle dagen mee met RAC naar de tehuizen. Heel bijzonder.

Evenals de "Rac-kers", een samengestelde band met leden uit allerlei verschillende bandjes, die ieder RAC-bal opluisteren. Naast het gezellige Rac-bal op dinsdagavond heeft RAC nog twee bals. Het gratis Peuterbal op vrijdagochtend 1 maart van 9.30 tot 11.30 uur. Het alom bekende ezeltjesbal is op woensdagmiddag 27 februari van 13.30 tot 17.30 uur. Alle bals worden gehouden in de Black Horse in de Hoogstraat.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief