vuurwerk-medium
vuurwerk-medium

Geen vuurwerkverbod in de gemeente Roosendaal

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal is niet van plan om de komende jaren een algeheel vuurwerkverbod in te stellen. Dat heeft burgemeester Jacques Niederer laten weten op vragen van Christian Villée (GroenLinks).

Villée stelde eind 2018, in aanloop naar de jaarwisseling, vragen aan de burgemeester over het afsteken van vuurwerk, de gevolgen hiervan voor maatschappij, natuur & milieu en het al dan niet instellen van een vuurwerkvrije samenleving. De burgemeester laat nu weten het eens te zijn met Villée, als je kijkt naar de gevolgen voor milieu, mens en dier. "De viering van Oud & Nieuw heeft ontegenzeggelijk ook een aantal neveneffecten", stelt de burgemeester.

Verbod

Toch kiest hij niet, zoals Villée voorstelt, voor een algeheel vuurwerkverbod. "Wij volgen het standpunt van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) die stelt dat een eventueel verbod op het afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen alleen effectief is op landelijk niveau. Dit overlaten aan gemeenten afzonderlijk leidt tot complexe en onoverzichtelijke situaties, mogelijke waterbedeffecten en vuurwerktoerisme. Dit betekent dat wij momenteel niet opteren voor een gemeentelijk verbod", stelt de burgemeester.

Acties

Dat wil echter niet zeggen dat de gemeente geen acties onderneemt. "Terugblikkend op de afgelopen jaren, verlopen de jaarwisselingen in de gemeente Roosendaal relatief (erg) rustig", stelt burgemeester Niederer. Zo wordt er ieder jaar een integraal plan van aanpak opgesteld om de jaarwisseling rustig en veilig te laten verlopen. Er wordt ieder jaar een brief naar de middelbare scholen gestuurd met daarin het verzoek hun leerlingen te wijzen op de gevaren van vuurwerk én er wordt extra toezicht gehouden bij verzorgingstehuizen, het ziekenhuis en kinderboerderijen. "Op dit moment zien wij geen noodzaak om onze huidige aanpak aan te passen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief