Patricia Romijn en Louis Krook bij de plek waar de Natuurpoort gerealiseerd wordt FOTO REMKO VERMUNT
Patricia Romijn en Louis Krook bij de plek waar de Natuurpoort gerealiseerd wordt FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Rust en beleving bij Natuurpoort Wouwse Plantage

Door: Remko Vermunt Algemeen

WOUWSE PLANTAGE - De deadline van maart 2019 gaan ze niet meer halen, maar bij Natuurpoort Wouwse Plantage wordt hard gewerkt om medio mei helemaal klaar te zijn. "Ze zijn nu onder andere bezig met het aanleggen van de parkeerplaats. De kunstwerken komen pas eind dit jaar of begin volgend jaar", vertelt Louis Krook, penningmeester bij stichting Natuurpoort Wouwse Plantage.

Een natuurpoort is heel letterlijk, wat de naam al doet vermoeden, een plek vanaf waar je de natuur in kan lopen. "Al zo'n vijftien jaar is er vanuit Bewonersplatform Wouwse Plantage de wens om hier een recreatieve poort te realiseren", vertelt Louis. "Heel simpel gezegd is dat gewoon een parkeerplaats met horeca erbij, vanuit waar dagjesmensen en toeristen de natuur in kunnen trekken." In heel Brabant zijn er 29 van dit soort Natuurpoorten gerealiseerd, maar in Wouwse Plantage was dat makkelijker gezegd, dan gedaan. Onder andere het vinden van een geschikte locatie en het verwerven van gronden duurde langer dan verwacht.

Route van de Turf

Uiteindelijk kon Wouwse Plantage aanhaken bij het project Route van de Turf, dat onderdeel is van het grotere provinciale project Landschap van Allure. De Route van de Turf is een wandel- en fietsroute van 25 kilometer en knoopt Bergen op Zoom en Roosendaal aan elkaar. Onderdeel van deze route zijn, naast Natuurpoort Wouwse Plantage, ook natuurpoorten Visdonk en Stayokay. De twee laatstgenoemde natuurpoorten zijn al langere tijd klaar. "Dit is de laatste", vertelt Krook.

Werkzaamheden

"Er is een gedegen voorbereiding aan voorafgegaan", vertelt Patricia Romijn, voorzitter van de stichting Natuurpoort Wouwse Plantage. De natuurpoort wordt aangelegd op het veld tussen bistro Douwe Schuur en de bouwmaterialenhandel. Een deel van dat terrein wordt op dit moment omgetoverd tot een parkeerplaats. "Het wordt geen saaie, vlakke parkeerplaats. Hij wordt mooi aangekleed, zodat hij opgaat in het landschap", vertelt Louis. "Een parkeerterrein met cachet", vult Patricia hem aan. Naast het parkeerterrein komt een veldje met nutsvoorzieningen, waarop verenigingen en mensen uit het dorp activiteiten kunnen organiseren. "Dan gaat het om festiviteiten die speciaal voor het dorp zijn, zoals bijvoorbeeld de Highland Games."

Steenfabriek

De komende tijd wordt ook een voetgangersbrug aangelegd over de Zoom, zodat de mensen die hun auto parkeren met droge voeten over kunnen steken naar de Route van de Turf en het dorp. "Daarnaast is er al een wandelpad aangelegd aan de achterkant van het terrein. Dat loopt van de parkeerplaats, langs een aantal oude leemputten, naar het Derde Wereld Bos." Op de plek waar nu de bouwmaterialenhandel staat, stond vroeger een steenfabriek. Veel huizen in Wouwse Plantage zijn gebouwd met stenen die daar werden gemaakt. "Een deel van de steenfabriek is nog in het gebouw aanwezig. Die oude Steenfabriek is nog (op afspraak) te zien."

Rust en beleving

Volgens Louis Krook en Patricia Romijn kijken wandelaars hun ogen uit in het natuurgebied. "Landgoed Wouwse Plantage is verbonden aan natuurgebied Zoomland en de Kalmthoutse Heide. Als je hier je auto wegzet, kan je echt heel erg ver lopen", vertelt Louis. "Als thema voor onze natuurpoort hebben we dan ook gekozen voor rust en beleving. Je kan hier heerlijk wandelen en helemaal tot rust komen. De kunstwerken die langs de Route van de Turf worden geplaatst, zorgen voor het extra stukje beleving." 

Derde Wereld Bos

Het Derde Wereld Bos ondergaat vanaf deze week ook een metamorfose. Eind april moet het bos veranderd zijn tot een oase met nieuw, kleurrijk en divers groen. Het gebied krijgt drie ingangen met elk een tunnel van verschillende soorten loofbomen. Er worden 5 open plekken gecreëerd met verschillende soorten bloemen voor de biodiversiteit. Daarnaast komt er een vijver en nieuwe wandelpaden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief