Foto: Remko Vermunt

Basisschool de Appel opent eigen schoolbieb

ROOSENDAAL - Het schoolplein van KPO basisschool De Appel stond dinsdagochtend vol met kinderen en ouders voor een officiële gebeurtenis. De afgelopen maanden is door zowel leraren als ouders hard gewerkt om een echte schoolbibliotheek te realiseren in de school. "We hebben net een verbouwing achter de rug, dus dat was het ideale moment om hiermee te starten", vertelt lerares en taalcoördinator Angelique van Tiggelen.


De wens voor een schoolbibliotheek was er al langer bij de leerkrachten van basisschool De Appel. "Eind vorig schooljaar zijn we eigenlijk al van start gegaan met het idee", legt Van Tiggelen uit. "We willen het lezen van boeken stimuleren bij de kinderen. Zowel op school, als thuis." Volgens Van Tiggelen zijn er best veel kinderen die niet naar de bibliotheek in het centrum gaan. "Door het hier op school te faciliteren, kunnen we het lezen meer bevorderen", legt ze uit.

Vrijwilligers

De basisschool heeft onlangs een flinke opfrisbeurt gehad. Dat was voor Van Tiggelen en haar team het perfecte moment om te starten met de bibliotheek. "We zijn meteen gestart met het inrichten van dit lokaal. Daarbij hebben we ontzettend veel hulp gehad van ouders. Als we die hulp niet hadden gehad, waren we nu nog lang niet klaar geweest." Zo hielpen de ouders met het plakken van stickers op de boeken en het invoeren van alle boeken in de computer. "We hadden zelf al veel boeken, maar we hebben ook veel boeken gekregen van de Bibliotheek VANnU. We hebben echt voor alle leeftijden wel iets." De ouders gaan ook helpen bij het uitlenen van de boeken. Zo zijn er drie vrijwilligers die iedere vrijdagochtend plaats gaan nemen in de schoolbibliotheek.

Het juiste boek

"Samen met de leerkrachten gaan zij de kinderen helpen bij het vinden van het juiste boek." Volgens Van Tiggelen zijn er een hoop kinderen die lezen erg leuk vinden, maar er zijn ook kinderen bij die lezen helemaal niet leuk vinden. "Sommige ouders hebben het (voor)lezen niet van huis uit meegekregen en dat zie je terug bij sommige kinderen." Voor basisschool De Appel is het echter enorm belangrijk dat iedereen plezier beleeft aan het lezen van een boek. "Daarom hebben we niet alleen leesboeken, maar ook informatieboeken. Bijvoorbeeld voor jongens die meer willen lezen over voetbal. We proberen voor iedereen wat leuks aan te bieden."

Uitbreiding

In de loop van de tijd gaat de collectie van de schoolbieb nog uitgebreid worden. "Maar, dat gaan we samen met de kinderen doen. Als zij bijvoorbeeld boeken missen of als we een serie niet compleet hebben, dan kunnen ze dat bij ons aankaarten." De school gaat dan op zoek naar de ontbrekende boeken. "Het belangrijkste is dat we met deze bibliotheek echt op zoek kunnen gaan, naar wat de kinderen zelf het leukste vinden om te lezen." 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief