Grote belangstelling voor het debat. FOTO GEERTJE NIJHOVING
Grote belangstelling voor het debat. FOTO GEERTJE NIJHOVING Foto: Geertje Nijhoving

Vurig klimaatdebat in Roosendaal

Sport en vereniging

ROOSENDAAL - Maandagavond 11 maart was het milieu educatiecentrum (MEC) Roosendaal stampvol met geïnteresseerden in klimaatverandering in en om Roosendaal. Ze kwamen om te luisteren naar en in discussie te gaan met Inge Raaijmakers (wethouder openbare ruimte), Wieke Bonthuis (Algemeen Bestuurslid Brabantse Delta) en Piet van Oeffelen (vrijwilliger Staatsbosbeheer).

Na een toelichting van de drie sprekers en een korte pauze startte het debat met de zaal onder leiding van Peter Muller, Roosendaalse kandidaat bij de waterschapsverkiezingen voor Water Natuurlijk. Het ging er vurig aan toe, maar er werd niet met modder gegooid, “dat doen wij niet binnen het waterschap”, aldus Wieke Bonthuis.

“Er valt wél wat te kiezen”, vervolgt Bonthuis. Als lijsttrekker van Water Natuurlijk voor waterschap Brabantse Delta, is dat een belangrijke boodschap in haar toelichting. “Het waterschap heeft drie wettelijke taken, maar binnen én buiten die taken zijn er keuzes te maken. Hoeveel investeert het waterschap in recreatieve mogelijkheden bijvoorbeeld bij de aanleg van dijken. Hoeveel investeert het waterschap in klimaatmaatregelen en hoe schoon moet het oppervlakte water zijn? En wat als er weer zo’n grote droogte is als afgelopen zomer, er te weinig water is. Moet dat beetje water dan naar landbouwgronden of naar de natuur? Dat zijn keuzes waar de verschillende partijen in het waterschap andere keuzes maken.”

Piet van Oeffelen wist wel welke keuzes hij zou maken in die belangenafweging. “Neem de Molenbeek, deze zou zoveel meer als waterberging kunnen fungeren, maar dan moet wel de natuurlijke meandering teruggebracht worden.”

Wethouder Raaijmakers vertelde hoe zij de kennis en kunde van particulieren probeert te activeren, onder andere door de instelling van een ‘denktank water’. “Als gemeente hebben wij ook niet alle oplossingen voor de klimaatuitdagingen die er zijn. Vandaar onze oproep aan particulieren om met ideeën te komen en met oplossingen die praktisch zijn. Zo ontstaat draagvlak.”

Dat natuur en water in en om Roosendaal aandacht vraagt was voor de aanwezigen wel duidelijk. En ja, soms kost dat extra geld. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld de aanpak van de Molenbeek. Maar door extra investeringen wordt die niet alleen groenen en schoner, maar wordt ook het leefklimaat in de binnenstad heel veel beter. En dus gezonder voor inwoners. Over de voortrekkersrol die de overheid daarbij moet spelen, daarover is veel discussie mogelijk, dat bleek ook wel gisteren. Het helpt als particulieren zelf initiatieven nemen die ondersteund kunnen worden door gemeente en waterschap. Samenwerking is daarbij het sleutelwoord.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief