Foto: Remko Vermunt

Volle zaal voor Mark van Ostaijen

ROOSENDAAL - Geboren en getogen Roosendaler, Mark van Ostaijen, kwam afgelopen week weer even terug naar zijn geboortestad voor een lezing over zijn vakgebied: sociologie. Hij werd uitgenodigd door stichting De Witte Roos.


"Normaal begin ik dit soort lezingen met uitleggen waar Roosendaal precies ligt, maar dat kan ik gelukkig overslaan", begon Mark zijn lezing in het Parrotia Podium. Het publiek hing de rest van de avond aan zijn lippen en hoewel de vragen vanuit het publiek rustig op gang kwamen, werd de avond afgesloten met verschillende discussies. Want, hoe denkt Mark, als socioloog, dan over Zwarte Piet?

Knipoog

Mark van Ostaijen, tijdens carnaval bekend als één van de Tjappies, is gepromoveerd als bestuurssocioloog. "Wij worden beoordeeld op Engelse wetenschappelijke artikelen. Daar krijgen we punten voor en hoe meer punten je hebt, hoe beter je bent als wetenschapper", vertelde Mark. Maar, hij koos ervoor om iets anders te doen. Hij schreef een boek: 'Wij zijn ons'. "Dat doe je als wetenschapper puur als hobby en het is een knipoog naar het beroemde boek van Dick Swaab 'Wij zijn ons brein'. Hij benaderd de mens als een individu en volgens hem ligt alles vanaf onze geboorte vast in ons brein, terwijl wij als sociologen veel meer kijken naar onderlinge verbanden en sociale contacten."

Zwarte Piet

Met een sociologische blik scheen Van Ostaijen dan ook zijn licht op onderwerpen zoals #MeToo, carnaval en de Zwarte Pieten-discussie. "Bij zo'n discussie moet je proberen om mensen niet meteen te veroordelen, maar te bekijken waar dat geluid vandaan komt." Volgens Mark is het vaak zo dat een tegengeluid zoals bij Zwarte Piet vanuit een groep komt die zich buitenstaander voelt, een groep die niet bij de gevestigde orde hoort terwijl ze dat wel graag willen. "Maar, dat er nu een discussie ontstaat, is pure winst op zich. Dat betekent dat het geluid van de buitenstaander wél gehoord wordt en dat hun mening ertoe doet."

Op 26 maart organiseert De Witte Roos opnieuw een lezing, deze keer met boekenschrijfster Esther Gerritsen. Kijk voor meer informatie op www.dewitteroospresenteert.nl

l 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief