Noa (7) leert samen met haar vader hoe je moet programmeren FOTO REMKO VERMUNT
Noa (7) leert samen met haar vader hoe je moet programmeren FOTO REMKO VERMUNT (Foto: Remko Vermunt)

Kinderen leren programmeren bij CoderDojo

ROOSENDAAL - Vijf kinderen tussen de 7 en 17 jaar oud kwamen in de voorjaarsvakantie naar de Bibliotheek VANnU op de Markt in Roosendaal voor een lesje programmeren. Of het nu gaat om het maken van een eigen spelletje, het aan en uit laten gaan van lampjes óf je eigen robot ontwerpen, bij de CoderDojo-lessen kan het allemaal.


Eind november 2018 is op de eerste etage van de Bibliotheek VANnU een officieel Medialab geopend. De bibliotheek wil hiermee zorgen dat kinderen niet alleen leren lezen en schrijven, maar ze moeten met het Medialab ook digitale vaardigheden ontwikkelen. "Naast leren lezen en schrijven, kan een kind in deze tijd niet meer zonder het leren om te gaan met digitale middelen", aldus Joëlle Bakx namens Bibliotheek VANnU.

CoderDojo

Eén van de zaken die vanuit het Medialab wordt georganiseerd is CoderDojo. Een codeerclub voor jongeren tussen de 7 en 17 jaar oud. Eén van de vrijwilligers is Richard Jonkers. Hij helpt de kinderen bij het maken van hun eigen spelletje in het programma Scratch. Het belangrijkste daarbij is dat de kinderen leren om in stapjes te denken. "Dit is prachtig om mee aan de slag te gaan. Zelf leerde ik om codetaal te typen, maar dat hoeft hier niet. Dit is heel laagdrempelig. Als je LEGO-blokjes kan stapelen, dan kan je dit ook", stelt Jonkers. Al vanaf het begin van het Medialab verzorgt hij, samen met andere vrijwilligers, het CoderDojo-programma. "De ene keer komen daar negen kinderen op af en de andere keer twaalf. Dat wisselt een beetje."

Creatief

Een van de deelnemers is de zevenjarige Noa die samen met haar vader achter één van de laptops zit. Waar sommige kinderen al vergevorderd zijn in het programmeren met Scratch, is het voor Noa allemaal nog een beetje nieuw. Samen met haar vader leert ze de beginselen van het programmeren. "We zien dat er ook steeds meer meisjes een kijkje komen nemen. Dit programma is daar ook heel geschikt voor", vertelt Richard Jonkers. Zo probeert Noa bijvoorbeeld een eenhoorn van de ene kant van het scherm naar de andere kant te laten lopen. En natuurlijk moet het beestje ook wat hinnik-geluiden maken tijdens het lopen. "Meisjes vinden het ook leuk om bijvoorbeeld de gordijntjes in het poppenhuis automatisch open en dicht te laten gaan. Dat kunnen we ze hier leren, maar alles begint met het leren denken in stapjes.", besluit Jonkers.

Vanaf 23 maart wordt elke twee weken op zaterdagochtend een CoderDojo-les georganiseerd. Één keer per maand wordt er ook een CoderDojo 3D Printen georganiseerd. De eerstvolgende is zaterdag 16 maart en daarna iedere tweede zaterdag van de maand. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief