Eén van de scholieren won de prijs voor het 'Mooiste Visitekaartje'
Eén van de scholieren won de prijs voor het 'Mooiste Visitekaartje' Foto: Remko Vermunt

Jongeren op 'speeddate' met toekomstige werkgevers

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Ruim achthonderd leerlingen van vier middelbare scholen in Roosendaal en Oudenbosch kwamen afgelopen donderdag naar de gymzaal van het Da Vinci College voor de vierde editie van hét beroepenfeest van Roosendaal: On Stage. De 13- en 14-jarigen van 2/3 VMBO gingen met verschillende bedrijven in gesprek in de hoop een match te vinden.

De scholieren werden bij de start van het Beroepenfeest warm onthaald door de verschillende bedrijven en verenigingen. Via een rode loper werden ze de zaal ingeloodst, alwaar ze al klappend ontvangen werden door de verschillende beroepsbeoefenaars. "Je ziet dat die scholieren meteen meer zelfvertrouwen krijgen bij die binnenkomst over de rode loper", vertelt projectleider Selwin Umar. En dat hebben sommige studenten nodig, want meteen na de slag op de gong was het tijd voor de scholieren om te gaan netwerken.

Doe Dag

"Roosendaal On Stage is bedoeld om scholieren van 3 en 4 VMBO in contact te brengen met bedrijven en verenigingen", legt Umar uit. Aan het einde van de dag moet iedere scholier twee matches hebben gevonden bij verenigingen of bedrijven. "Bij die twee bedrijven gaan ze meelopen tijdens de Doe Dag op donderdag 28 maart." Zo kunnen scholieren ervaren of het beroep dat ze voor zichzelf voor ogen hebben ook aansluit bij hun verwachtingen. "In de eerste editie van On Stage deed bijvoorbeeld ook een bakker mee. Eén van de scholieren moest toen om 04.00 uur bij de bakker staan om mee te lopen. Dat zijn ze niet gewed, maar zo gaat het wel in de praktijk", legt Umar uit. "Bij het Bravis Ziekenhuis gaan ze bijvoorbeeld aan de slag et het vullen van pillendoosjes met M&M's en Smarties, bij andere bedrijven leren ze weer een heftruck besturen en bij een hovenier leren ze in bomen klimmen", vult Brigitte Hellemons aan.

Vaardigheden

Het ervaren hoe een beroep is en wat er allemaal bij komt kijken is één ding, maar het beroepenfeest On Stage heeft ook een ander doel. "De jongeren hebben op school les gehad in onder andere netwerken. Hoe geef ik een goede hand, hoe houd ik een pitch en hoe sluit ik het gesprek goed af, zodat ik ook als ik weg ga een goede indruk achterlaat. Die vaardigheden gaan ze vandaag inzetten. Door nu alvast te netwerken hebben ze volgend jaar misschien wel een stageplaats of een bijbaantje voor in het weekend." Daarnaast hebben ze ook allemaal hun eigen visitekaartje gemaakt om achter te laten bij de beroepsbeoefenaars. Eigenlijk is het beroepenfeest daarmee een soort speeddaten. "Ze krijgen heel veel te zien in een korte tijd."

Breed aanbod

Naast de politie, brandweer en het Bravis Ziekenhuis, zijn er ook tal van andere organisaties die verdeeld zijn over de thema's Groen en Natuur, Handel en Economie, Zorg, Welzijn en Maatschappij en Techniek. Daarnaast zijn er ook verschillende verenigingen aanwezig, zoals de Roosendaalse jongerenadviesraad Jong Roosendaal. "Voor ons is dit de eerste keer dat we hier staan, maar wij zijn eigenlijk gevraagd omdat we dicht bij de jongeren staan", vertelt Sebastiaan Wagemakers. "We zijn natuurlijk geen bedrijf, maar de scholieren kunnen zich bij ons wel aanmelden voor de Doe Dag. Dan laten we bijvoorbeeld het raadhuis zien, het stadskantoor, we gaan in gesprek met wethouder René van Ginderen en we spelen nog een spelletje."

Tips

Wethouder Van Ginderen was afgelopen donderdag ook al aanwezig. Hij mocht, samen met presentator Bagiyo van der Leemputte, het beroepenfeest openen en hij is dan ook erg enthousiast over het beroepenfeest. "Ik voel me hier thuis. Niet alleen omdat ik zelf heb lesgegeven op het VMBO, maar ook omdat ik drie kinderen heb die allemaal op het VMBO hebben gezeten." Zij hebben inmiddels allemaal een baan en ze weten hoe belangrijk het is om te netwerken. "Mijn zoon Rik mocht op z'n stageplaats al blijven werken en toen hij eenmaal een baan had, werd er nog voor hem gebeld door speciale bureau's." Daarom gaf de wethouder de scholieren allemaal één tip mee: "Blijf altijd netwerken, zorg dat je bekend wordt en zorg dat je op LinkedIn komt."

De scholieren werden met luid applaus onthaald


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief