Foto: Remko Vermunt

Jongeren komen massaal vaccinatie halen

ROOSENDAAL - Verkeersregelaars probeerden dinsdag het verkeer bij sporthal In de Roos in goede banen te leiden, want het was een drukte van jewelste. Bijna 1600 jongeren uit de gemeenten Roosendaal en Halderberge waren opgeroepen om hun vaccinatie voor meningokokken te halen.


"Om precies te zijn, zijn er 1582 jongeren opgeroepen voor de vaccinatie voor meningokokken en nog eens 285 meisjes voor de HPV-vaccinatie die moet beschermen tegen baarmoederhalskanker", vertelt projectleider Han Scholte namens de GGD West-Brabant. "Vorig jaar zijn we gestart met een inhaalcampagne voor alle veertienjarigen." Toen werden 'slechts' vierhonderd Roosendaalse jongeren opgeroepen die allemaal geboren waren in de periode 1 mei 2004 tot en met 31 december 2004. Dit jaar zijn alle andere kinderen uit 2004 opgeroepen, maar ook de jongeren die geboren zijn in 2001 en 2002. "De kinderen die in 2003 en 2005 zijn geboren, worden in mei opgeroepen per brief voor een inenting in mei."

Beschermen

In het verleden werden al eerder van dit soort inentingsacties gehouden, maar ze waren nooit zo groot als dit jaar. "Dit is echt een inhaalcampagne die vanuit het Rijk gestimuleerd wordt", vertelt Scholte. "Het Rijk wil dat alle veertien tot achttienjarigen beschermd worden tegen deze ziekte. Bescherm je deze groep, dan bescherm je indirect een nog veel grotere groep." Volgens Scholte lopen jongeren de meeste risico's, omdat ze veel sociale contacten hebben. Ze zitten bij elkaar in de klas, ze gaan stappen en zijn veel buiten te vinden. "Ze lopen daarmee het meeste risico. Dus als we hen beschermen, kunnen zij ook geen anderen besmetten."

Inenten

Het afgelopen jaar zijn er in heel Nederland 35 mensen ernstig ziek geworden van de meningokok-bacterie en acht mensen zijn daar ook daadwerkelijk aan overleden. "Deze bacterie kan leiden tot bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking", vertelt verpleegkundig specialist Tamara Klaassen. "Het is daarom extra belangrijk dat de jongeren zich laten inenten, want anders kan het echt dodelijk aflopen. Er is een vijftig procent kans op overlijden." De mensen die niet overlijden aan deze bacterie, houden er wel altijd restverschijnselen aan over. "Acht mensen die overleden zijn, lijkt weinig. Maar de impact is groot en ze hadden voorkomen kunnen worden."

Volgende week dinsdag, 16 april, wordt er wederom een inentingsdag gehouden in sporthal In de Roos. "Dan verwachten we nog eens zo'n 1400 jongeren voor de meningokokken vaccinatie en 285 voor de HPV-vaccinaties." 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief