Johan Goorden (rechts) feliciteert Ivo Kok met de toernooiwinst. Alik Tikranian (met bril) heeft vrede met het resultaat. FOTO AD BRUINS
Johan Goorden (rechts) feliciteert Ivo Kok met de toernooiwinst. Alik Tikranian (met bril) heeft vrede met het resultaat. FOTO AD BRUINS Foto: Ad Bruins

Ivo Kok districtskampioen schaken

Sport en vereniging

ROOSENDAAL - Door winst op Johan Goorden is Ivo Kok winnaar geworden van het Districtskampioenschap Roosendaal (DKR). Hij volgt Alik Tikranian op die vorig jaar de titel greep.

Ivo Kok won de titel voor de tweede maal. Tien jaar geleden streek hij deze prijs ook op. Toen kreeg hij echter een kampioensschaal die aanzienlijk kleiner was dan de huidige beker. Ook het geldbedrag, verbonden aan de titel, was toen lager. Kok had voor aanvang van de laatste ronde de troeven in eigen hand. Door zijn remise tegen Alik Tikranian en omdat de kampioen van vorig jaar ook een half punt had laten liggen tegen Jan Schuurmans, begon hij met een half punt voorsprong op Tikranian aan zijn laatste partij. Johan Goorden had ook nog een theoretische kans op toernooiwinst, maar dan moest hij wel van Ivo Kok winnen en dan moest Niek Oostvogels winnen van Tikranian. Het bleek achteraf allemaal theorie. Ivo Kok en Alik Tikranian bleken de beste schakers van het toernooi te zijn en zij legden dan ook beslag op de eerste twee plaatsen. Ook Erik van Elven, die in de eerste ronde startte met een nederlaag, kan terugkijken op een uiterst geslaagd DKR. In zijn laatste partij tegen Oliver de Hert stond er veel op het spel. De winnaar zou direct op de derde plaats achter Kok en Tikranian eindigen, maar de verliezer moest genoegen nemen met een negende plaats. Van Elven boekte een fraaie overwinning. Ted van Eck stelde teleur. Als een van de sterkste schakers van het Roosendaalsch Schaakgenootschap eindigde hij in het verleden altijd kort achter de top-5. Hij verloor zijn laatste partij van Jacques Smits, een fraaie prestatie overigens van Smits, en eindigt daardoor met slechts 3½ punten op de dertiende plaats. Rob Verbeek kon door winst op Hans van Helden beslag leggen op de ratingprijs in de laagste klasse. Het werd een boeiende partij. Hoewel Van Helden materiaalvoordeel had, kwam de koningsstelling van Van Helden tijdens het eindspel zwaar onder vuur te staan. Een foute zet met Dame kostte Verbeek uiteindelijk de kop.

Uitslagen
Zevende ronde: Ivo Kok-Johan Goorden 1-0, Niek Oostvogels-Alik Tikranian 0-1, Erik van Elven-Oliver de Hert 1-0, Nico Kloosterboer-Marc Naalden 0-1, Marvin Jacobs-René van den Broek 0-1, Frank Lambregts-Jos van Ginneken 1-0, Jacques Smits-Ted van Eck 1-0, Gerard Snoeijs-Arco Schumacher 0-1, Daniël Koopman-Henry Groenveld 1-0, Hans Ravestein-André van de Laar 0-1, Patrick Heijnen-Ron Höfer ½-½, Ben Cartens-Pieter de Nijs 1-0, Kees van Hogeloon-Thijs Matthijsse 0-1, John van Helden-Rob Verbeek 1-0, Frans Jonkers-Hans Otten 0-1. Eindstand: Ivo Kok 7-6½, 2. Alik Tikranian 7-6, 3. Erik van Elven 7-5, 4. Marc Naalden 7-5, 5. Niek Oostvogels 7-4½, 6. René van den Broek 7-4½, 7. Johan Goorden 7-4½, 8. Frank Lambregts 7-4½, 9. Oliver de Hert 7-4, 10. Jacques Smits 7-4, 11. Arco Schumacher 7-4, 12. Jan Schuurmans 7-3½, 13. Ted van Eck 7-3½, 14. Marvin Jacobs 7-3½, 15. Ben Cartens 7-3½, 16. Nico Kloosterboer 7-3½, 17. Jos van Ginneken 7-3½, 18. Daniël Koopman 7-3½, 19. André van de Laar 7-3½, 20. Thijs Matthijsse 7-3, 21. John van Helden 7-3, 22. Ron Höfer 7-3, 23. Patrick Heijnen 7-3, 24. Hans Otten 7-3, 25. Hans Ravestein 7-2½, 26. Henri Groenveld 7-2½, 27. Gerard Snoeijs 7-2½, 28. Rob Verbeek 7-2, 29. Pieter de Nijs 7-2, 30. Joey Wattimena 7-2, 31. Kees van Hogeloon 7-1½, 32. Frans Jonkers 7-1½.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief