Marijke Maas is dagelijks aan het lassen voor haar nieuwe kunstwerk FOTO REMKO VERMUNT
Marijke Maas is dagelijks aan het lassen voor haar nieuwe kunstwerk FOTO REMKO VERMUNT (Foto: Remko Vermunt)

Hard werken voor kunstwerk langs turfroute

ROOSENDAAL - Ze heeft er al minstens vierhonderd uur werk inzitten en ze heeft nog heel wat uurtjes te gaan, maar kunstenares Marijke Maas (42) uit Roosendaal doet het allemaal met veel plezier en enthousiasme. Al sinds november 2018 werkt ze aan een nieuw kunstwerk dat rond juni langs de Route van de Turf moet verschijnen. "Het komt op tijd af, maar ik moet nog wel flink aan de bak."


Ongeveer een jaar geleden werd er een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor kunstenaars. Langs de Route van de Turf, die van Roosendaal naar Bergen op Zoom loopt, moest ter hoogte van Nispen een kunstwerk komen. "Meerdere kunstenaars die een binding hebben met de regio hebben een ontwerp ingediend", vertelt Marijke Maas. "Een onafhankelijke commissie, met daarin ook inwoners uit Nispen, hebben uiteindelijk mijn ontwerp gekozen." En nog steeds is Marijke enorm vereerd dat ze het kunstwerk mag maken. "Al was dat ontwerp maken echt niet makkelijk."

Concurrentie

Zelf heeft Marijke jarenlang in Nispen gewoond en als geen ander is ze bekend met het landschap waar het kunstwerk moet komen. "Maar dat landschap is al zo mooi, dat ik wel iets wilde maken wat samen gaat werken met het landschap en wat niet te dominant aanwezig is. Het moet niet gaan concurreren met het landschap." Daarom heeft Marijke heel wat uurtjes versleten met het alleen maar kijken naar het landschap. Uiteindelijk kwam ze tot een idee en toen ze in november te horen kreeg dat zij het kunstwerk mocht gaan maken, ging ze dan ook meteen aan de slag. "Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. 's Nachts lig ik al te dromen over welke gaten ik moet boren de volgende dag."

Onderdak

Zelf heeft Marijke wel een atelier, maar het kunstwerk dat ze aan het maken is, is zo groot dat ze onderdak heeft gezocht. "Ik kwam uit bij Janssens Metaalwerken in Roosendaal. Zij hebben me onder de vleugels genomen." De mannen in de werkplaats keken eerst wel even op van een vrouw die in 'hun' werkplaats aan het lassen en aan het bouwen was. "Maar ze zijn heel lief voor me en ze helpen me als dat nodig is. Ik leer ontzettend veel van hen, maar zij leren ook wel iets van mij over het werken als kunstenares. Bij mij zit er echt gevoel en emotie in het kunstwerk en daarnaast zie ik het niet als werken, het is voor mij gewoon lekker spelen. Dit is voor mij het paradijs."

Barbie's

Marijke Maas is dan ook van kleins af aan al bezig met het creëren van dingen. "Dat zit gewoon in mijn natuur. Ik was altijd al bezig met het bouwen van dingen met stokjes en elastiekjes en ja, van alles eigenlijk." Haar Barbie's werden dan ook vakkundig uit elkaar gehaald en op een andere manier weer in elkaar gezet. "Ik was altijd bezig met experimenteren en materialen ontdekken." Het is dan ook niet gek, dat Marijke uiteindelijk voor een creatief beroep koos. Ze ging eerst in Antwerpen studeren en later werd ze student aan het St. Joost in Breda.

Materialen

"Ik werkte onder het dak van de academie, maar ik heb vooral mezelf heel veel aangeleerd. De middelen waren op school minimaal, maar ik heb er wel het maximale uitgehaald en ik heb mezelf echt ontwikkeld daar." Maas is dan ook gefascineerd door, zoals ze het zelf zegt, stoere dingen. "Nog steeds ben ik aan het zoeken naar wat ik met materialen kan en ik zoek daarbij ook echt de grenzen op." Hoewel Marijke in het verleden al met verschillende materialen heeft gewerkt, zoals glas en kunststof, bestaat haar nieuwe kunstwerk volledig uit Cortenstaal. "Bij ieder beeld past een ander soort materiaal."

Kunstwerk

Het kunstwerk komt uiteindelijk aan weerszijde van de N262 te staan, ongeveer ter hoogte van de Oude Turfvaartsestraat. Hoe haar kunstwerk er uit komt te zien, wil ze nog even geheim houden. "Maar het wordt een verbeelding van de geschiedenis van Nispen en uiteraard is dat gelinkt aan de turfroute." 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief