De colleges staan in het teken van 75 jaar bevrijding
De colleges staan in het teken van 75 jaar bevrijding (Foto: )

Erfgoedcolleges in teken van bevrijding

ROOSENDAAL - Het Tongerlohuys is niet alleen hét stadsmuseum van Roosendaal, de afgelopen jaren heeft men zich ook meermaals bewezen als succesvol organisator van verschillende erfgoedcolleges. In navolging op dit succes biedt het museum ook dit seizoen een bijzondere erfgoedreeks aan in De Kring.


De negen sprekers zullen allemaal een college verzorgen over de Tweede Wereldoorlog in West-Brabant; gelieerd aan de expositie ‘Verhalen van oorlog en vrijheid. Roosendaal 75 jaar bevrijd’ die op 12 juni wordt geopend in het Tongerlohuys. Het eerste college zal echter al plaatsvinden op 23 april aanstaande en draagt de titel ‘Oorlog als spektakel’. Met onder andere aandacht voor het Beleg van Breda en de Bergsche Battery.

Hoogleraar Arnoud-Jan Bijsterveld en auteur Robert W. Catsburg zullen in het tweede college spreken over de Jodenvervolging in Brabant en de slag om de Schelde (de bevrijding van West-Brabant). Cabaretier en programmamaker Jacques Klöters zal op 13 september; op de vooravond van de Open Monumentendag; een lezing verzorgen over het thema van deze editie: Plekken van plezier. Wat wordt hier precies onder verstaan en wat valt hier nog altijd van terug te zien in de hedendaagse monumenten van Roosendaal. Deze septemberavond wordt besloten met de muziekvoorstelling ‘Door de nacht klinkt een lied’. Jetta Starreveld, Monique de Adelhart Toorop en Mirjam van Dam kruipen in deze voorstelling in de huid van drie bijzondere zangeressen die zich staande hielden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. In de overige twee colleges zal er aandacht worden geschonken aan de oorlog in Nederlands-Indië en de (mede door de oorlog) ontwikkelde taal van Brabant.

De vijf erfgoedcolleges vinden plaats in de kleine zaal van De Kring tegen betaling van 15 euro per persoon. Wie alle vijf de colleges bezoekt, betaalt slechts voor vier. Meer informatie en kaarten zijn te bestellen via de website van De Kring: www.dekringroosendaal.nl. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief