Het Tongerlohuys is één van de weinige instanties die wel zeker is van subsidiegelden
Het Tongerlohuys is één van de weinige instanties die wel zeker is van subsidiegelden

Subsidiebeleid vooral bij grote partijen op de schop

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Wethouder Inge Raaijmakers heeft afgelopen week het nieuwe subsidiebeleid van de gemeente Roosendaal toegelicht. Dinsdag 9 april heeft het college van burgemeester en wethouders voorlopig ingestemd met het beleid, maar de wethouder wil dit nieuwe subsidiebeleid wél eerst voorleggen aan de gemeenteraad. "Het is een bevoegdheid van het college, maar het is best gevoelige materie."

Op 10 oktober 2018 organiseerde de gemeente Roosendaal al een eerste bijeenkomst met tal van partners, verenigingen en organisaties die op dit moment al gebruik maken van subsidies. Daarbij werd onder andere gesproken over de manier waarop je subsidie moet aanvragen, wat er goed gaat en wat er beter kan, maar daarnaast werd ook gesproken over het nieuwe subsidiebeleid.

Open en transparant

"Dat beleid is voor een deel aangepast vanwege landelijke wet- en regelgeving, maar het andere grote verschil is dat we vanaf 1 januari 2020 open en transparant gaan subsidiëren", vertelt Raaijmakers. Voor de kleine verenigingen en organisaties zal er weinig veranderen, voor hen wordt vooral de manier waarop ze subsidie kunnen aanvragen en daarna kunnen verantwoorden makkelijker. Vooral bij de grote subsidies gaat een verandering plaatsvinden. "We stellen bijvoorbeeld subsidies beschikbaar voor het zorg- en welzijnswerk in de gemeente Roosendaal. Die subsidie stellen we beschikbaar omdat we bepaalde doelen en resultaten voor ogen hebben, waarin deze partners ons kunnen helpen."

Geen garanties

Op dit moment gebeurt het nog vaak dat partij A een subsidie ontvangt op basis van historie en relatie. "Maar vanaf nu gaan we die subsidie niet meer meteen aan partij A geven, we gaan ook kijken of er een partij B of C is die ons hetzelfde resultaat kan leveren of misschien nog wel beter." De grote verenigingen en instanties zijn daarmee dus niet meer zeker van hun subsidiegelden. "Ze hebben niet langer het alleenrecht op een subsidie. Het klinkt bot, maar ze moeten de subsidie wel verdienen. Uiteindelijk willen we het beste aanbod voor onze inwoners." De subsidies worden dan ook niet meer voor één jaar verstrekt, maar er wordt meteen een langdurige relatie aangegaan van vier jaar.

Samenwerken

De wethouder hoopt hiermee ook te realiseren dat partijen meer gaan samenwerken, waardoor ze een completer aanbod krijgen. "We werken nu bijvoorbeeld samen met WijZijn Traverse, maar er zijn nog veel meer welzijnsorganisaties. Misschien staat er straks een andere marktpartij van buiten Roosendaal op, die ons meer kan bieden." Grote partijen moeten de gemeente Roosendaal dan ook veel meer gaan verleiden met hun aanbod. Wil je aanspraak maken op een grote subsidie (één miljoen euro of meer) dan moet je een pitch houden en de gemeente verrassen met jouw idee.

Onzekerheid

Slechts in enkele gevallen is een uitzondering gemaakt en wordt de subsidie wél aan slechts één instantie toegekend. "Dan moet je denken aan De Kring, de Bibliotheek, de VVV en het Tongerlohuys. Van deze instanties bestaan er steeds maar één in Roosendaal, dus er is niemand die diezelfde resultaten of doelen kan bereiken als zij." De wethouder is zich ervan bewust dat het nieuwe beleid de nodige onzekerheid kan opleveren. Vooral bij de grotere instanties die personeel in dienst hebben en een pand huren. Daarom worden er de komende tijd verschillende bijeenkomsten georganiseerd.Zo is er op 4 juli een speciale inloopavond voor partners over de subsidieregels.

Subsidies

In totaal wordt er per jaar zo'n 13 miljoen euro aan subsidie verstrekt in de gemeente Roosendaal. Afgelopen jaar zijn er zo'n 400 subsidies verstrekt over ruim honderd partijen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief