Presentator van het Wouws Wieler Café, José de Cauwer werd geflankeerd door oud-wielrenners Jacques van Meer en Ludo Delcroix. FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Presentator van het Wouws Wieler Café, José de Cauwer werd geflankeerd door oud-wielrenners Jacques van Meer en Ludo Delcroix. FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

Terugkeer van De Ronde van Wouw

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL – Café Zalen Donkenhof deed afgelopen week haar naam als wielercafé en clubhuis van RTC De Molenrijders, alle eer aan. Wielerliefhebbers, de Vlaamse commentator José de Cauwer en columnist Alex van der Hulst, werden deelgenoot van het initiatief om de Ronde van Wouw nieuw leven in te blazen.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Het jubileum van Donkenhof, wordt middels een 4-tal activiteiten uitvoerig gevierd. Naast het Wouws Wieler Café van afgelopen vrijdag, wordt er eind juni in samenwerking met Brouwerij Belgica een Speciaal Donkenhof Bier gepresenteerd. Op 24 en 25 augustus vindt het Wouws Wielerweekend plaats en in september is er een toneelvoorstelling met de titel ‘Eeuwige gastvrijheid’. Deze voorstelling vindt op diverse locaties in en in de nabijheid van Donkenhof plaats.

Presentatie

De presentatie van het Wouws Wieler Café was in handen van José de Cauwer die zich middels verschillende anekdotes als professioneel renner, ploegleider, bondscoach, jeugdbegeleider en als commentator in korte tijd manifesteerde als de man met ‘die bekende stem’. En zoals dat bij ervaren vertellers gaat, hingen de mensen aan zijn lippen. Hij verklapte ook dat hij tijdens Parijs-Roubaix een gehoorde uitspraak zou gebruiken: “Je kunt een wedstrijd winnen door met een slappe ketting op kop te rijden”. Een uitspraak van oud-renner Jacques van Meer.

Programma

In een voortdurend tweegesprek met organisatoren, liet De Cauwer het programma van Wielerzomer Roosendaal passeren. Er was aandacht voor de Wielerrondes van Nispen, Heerle, de Hel van de Pin, de Draai, en de Nationale Jeugdronde. De Volksronde en kermisronde werden vernoemd. Vanzelfsprekend werd er nadrukkelijk bij de Ronde van Wouw stilgestaan vanwege het feit dat deze na 32 jaar opnieuw op de kalender is geplaatst. “Het benadrukt de rol die het 100 jarige Donkenhof als wielercafé door de jaren heen heeft vervuld”, accentueerden de huidige uitbaters Maurice en Jeanine Broeren.

Ronde van Wouw

Zoals gezegd was er extra ruimte voor de presentatie voor de – opnieuw in het leven geroepen – Ronde van Wouw. Maurice Broeren daarover: “Dankzij een grote groep enthousiastelingen gaan we op 24 en 25 augustus een echt Wouws Wieler Weekend organiseren. Op zaterdag noemen we dat ‘De dag van de fiets’ en kunnen de recreatieve renners kiezen uit 3 verschillende toertochten. Zondag keert de Ronde van Wouw terug in ons kerndorp”. En daarmee wordt het 100-jarig bestaan van Donkenhof niet alleen feestelijk omlijst, maar komen sportiviteit en nostalgie op gepaste wijze samen.

Ludiek element

Na de pauze was het podium voor columnist Alex van der Hulst. Net zoals in zijn boek ‘Draag nooit een gele trui’ opende hij de ogen van de aanwezige wielerliefhebbers. De toehoorders was voor het Wouws Wieler Café gevraagd om aan te geven op welke fiets zij zelf reden. Conclusie van die inventarisatie: “Bij ieder merk fiets past een bepaald soort renner, en die is dan ook herkenbaar”, wist Van der Hulst te vertellen. Door de rijders van hetzelfde fietsmerk bij elkaar te plaatsen, werden een aantal conclusies uit zijn boek onderschreven. De avond werd door de dames van Niet Thuis Events afgesloten met een leuke Wielerquiz. Fiets minnend Wouw en omgeving had zich geen mooiere presentatie van Wielerzomer Roosendaal kunnen wensen.

Programma Wielerzomer

7 juli: Wielerronde van Nispen

9 t/m 14 juli: Nationale Jeugdronde

15 juli: Wielerronde van Heerle

3 augustus: Volksronde Roosendaal

5 augustus: De Draai

6 augustus De Hel van de Pin

24/25 augustus: Het Wouws Wieler Weekend (met de Ronde van Wouw)

8 september: Kermisronde



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief