Sophie Pasman maakt zich op voor de Miss Teen of Noord-Brabant-verkiezing FOTO REMKO VERMUNT
Sophie Pasman maakt zich op voor de Miss Teen of Noord-Brabant-verkiezing FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Sophie Pasman klaargestoomd als echte Miss

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - "Ieder meisje wil toch in zo'n jurk op het podium staan", lacht de zestienjarige Sophie Pasman uit Roosendaal. De Brabantse schone doet, samen met nog veertien andere meiden uit Noord-Brabant, mee aan de Miss Teen of Noord-Brabant-verkiezing. "Ik zag het op Instagram voorbijkomen en het leek me gewoon heel erg leuk."

Met vriendinnen afspreken, films kijken, make-up uittesten, naar de sportschool gaan én winkelen. Het zijn slechts een paar hobby's van de zestienjarige Sophie. Een heel normaal tienerleven dus, zij het niet dat de jonge Roosendaalse meedoet aan een heuse miss-verkiezing. Toen ze op Instagram een oproep voorbij zag komen voor de Missverkiezing twijfelde ze geen moment. Ze meldde zich aan en op 10 maart mocht ze naar de casting dag komen in Etten-Leur. Daar moest ze niet alleen zichzelf voorstellen, maar ze werd ook onderworpen aan een vragenronde in het Engels én er werd een bikinironde gelopen. "We moesten wel heel veel wachten, maar dat was toch wel gezellig", vertelt Sophie. "We zaten daar met nog veel meer meiden die meedoen." Van onderlinge strijd was destijds geen sprake en ook nu ze verder in de competitie zit, is het (nog) allemaal koek en ei tussen de meiden. "We gunnen het elkaar allemaal. Daarom voel ik ook geen spanning. Als ik niet win, dan ben ik gewoon heel erg blij voor de anderen."

Leerschool

Na de casting dag kreeg Sophie het goede nieuws dat ze door is naar de volgende ronde. De afgelopen weken stonden dan ook in het teken van verschillende workshops om een echte Miss te worden. "We hebben een photoshoot gehouden, maar we leren ook dansen, presenteren en acteren. Daar worden we allemaal een stuk zelfverzekerder van." Daarnaast leren de tieners ook hoe je mensen aan moet spreken, hoe je over de catwalk moet lopen en ze leren zichzelf introduceren. "Om de twee weken komen we bij elkaar." Natuurlijk is het niet alleen maar leren, want er werd onlangs ook een leuke bootcamp-sessie georganiseerd in Bergen op Zoom. "Daar kregen we meer te horen over gezond eten, trainen en zelf sporten, maar we hebben ook veel plezier gemaakt."

Stemmen

In de tussentijd probeert Sophie zoveel mogelijk stemmen in te zamelen voor de finale op 28 april. In Waalwijk worden verschillende titels vergeven. Bij de uitslag telt de stem van het publiek voor twintig procent mee. De overige tachtig procent bestaat voor dertig procent uit persoonlijkheid en nog eens vijftig procent bestaat uit het eindoordeel van de jury. Tijdens de finale moeten alle finalisten zich dan ook voorstellen, ze moeten een bikinironde lopen, er is een dansronde en last but not least een galaronde. "Ieder meisje wil ooit in zo'n jurk lopen", lacht Sophie. Zelf droomt ze dan ook al van dat ene moment, al moet ze de jurk nog wel even kopen. "Maar, ik weet al wel wat voor jurk het moet worden. Het wordt een rode jurk, strak aangesloten, met een lange sleep en heel veel glitters." Degene die uiteindelijk tot Miss Teen of Noord-Brabant gekroond wordt, mag zich klaarmaken voor de landelijke strijd om de titel Miss Teen of The Netherlands. Wie die titel wint, mag Nederland zelfs wereldwijd vertegenwoordigen.

Positiviteit

Toch draait het voor Sophie niet allemaal om winnen. Sterker nog, het gaat haar vooral om het uitstralen van positiviteit. "Deze hele verkiezing is enorm goed voor mijn zelfvertrouwen. Je komt er sterker door in je schoenen te staan. Dat gevoel wil ik ook uitdragen naar anderen. Het draait niet alleen om het uiterlijk. Niemand kan perfect zijn, maar je moet juist blij zijn met jezelf. Ik wil aan iedereen meegeven dat ze blij mogen zijn met zichzelf." Mocht Sophie niet winnen, dan doet ze volgend jaar gewoon weer mee. "Het is een hele leuke ervaring. Er zit enorm veel tijd in, maar dat is het allemaal waard." 

Stemmen op Sophie kan door het bericht 'Poll noordbrabant Sophie' te sms'en naar 3010



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief