mishandeling
mishandeling

Crisiszorg in West-Brabant voortaan 24/7 beschikbaar

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Vanaf 1 juni 2019 is er in heel West-Brabant één crisismeldpunt dat zeven dagen per week bereikbaar is voor professionals en voor de beoordeling van crisismeldingen. Wethouders van verschillende gemeenten, waaronder Roosendaal, zijn medio 2018 bij elkaar gaan zitten om de crisiszorg in de regio beter te organiseren.

"Voor burgers en professionals is het niet altijd duidelijk welke toegang voor welke situatie van toepassing is als er dringend hulp nodig is", stelt wethouder René van Ginderen. Natuurlijk moet je bij levensbedreigende situaties meteen het alarmnummer 112 bellen. Bij geen spoed, maar wel politiehulp, is het nummer 0900-8844 beschikbaar en bij medische vragen kan men contact opnemen met de huisarts of huisartsenpost.

Maar, zodra het crisismeldpunt operationeel is komt er ook één nummer voor crisissituaties waarbij onmiddellijk professioneel handelen nodig is om veiligheid te herstellen en de situatie te normaliseren. Denk dan bijvoorbeeld aan situaties waarbij sprake is van kindermishandeling, huiselijk geweld of psychiatrische problematiek (bijvoorbeeld verward gedrag). "Met de herinrichting van de crisiszorg zetten we in de regio een goede stap om de zorg en veiligheid voor inwoners nog beter te maken."

De medewerkers van het crisismeldpunt, dat ondergebracht wordt bij Veilig Thuis in Breda, gaan luisteren naar de melding, zij beoordelen de melding en schakelen daarna zelf een zorgaanbieder in die de melding op kan/moet pakken. Uitgangspunt voor alle gemeenten is dat crisiszorg laagdrempelig te bereiken is. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief