Het smartlappenfestival trekt ieder jaar weer veel bezoekers FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Het smartlappenfestival trekt ieder jaar weer veel bezoekers FOTO RENÉ BRUIJNINCX (Foto: René Bruijnincx)

Roosendaalse artiesten vullen Smartlappenfestival

ROOSENDAAL - Het Smartlappenfestival dat jaarlijks georganiseerd wordt op de oude Markt in Roosendaal viert dit jaar op donderdag 30 mei zijn twintigjarig jubileum. Een hoogtepunt voor het festival en daarom verschijnen speciaal voor deze editie, naast hoofdact John West, alleen maar lokale artiesten op het podium. "Zo zijn we twintig jaar geleden ook begonnen", vertelt organisator en presentator Ton Jooren.


Het Smartlappengfestival is twintig jaar geleden ontstaan uit een gedachtespinsel van Ton Jooren en Patrick Oosterbos, eigenaar van Grand Café Chagall. "Zo'n 26 jaar geleden zijn we gestart met een soort smartlappenfestival tijdens de carnaval", legt Oosterbos uit. "Het was er altijd steendruk, maar dat was binnen en veel carnavalesker van opzet." Twintig jaar geleden besloten Jooren en Oosterbos om het succes van het smartlappenfestival buiten te beproeven. "En vanaf het begin is dat al één groot succes", durven de heren wel te stellen. De eerste editie trok meteen zo'n 400 tot 500 bezoekers en in de jaren daarna is dat uitgegroeid tot 2000 tot 2500 bezoekers. De organisatie is in handen van Vereniging Horeca Oude Markt.

Landelijke artiesten

"We begonnen gewoon met lokale en regionale artiesten", blikt Jooren terug. Hij is al twintig jaar presentator van het festival en hoewel de twintigste editie nog gehouden moet worden, is hij alweer bezig met het programma van de 21e editie. "Naarmate je dit vaker organiseert, worden de verlangens bij het publiek steeds groter." Daarom werd er later voor gekozen om ook landelijke artiesten te boeken. "Maar, nooit meer dan één per editie." Zo verschenen onder andere Eddy Wally, Django Wagner, Wolter Kroes en Marianne Weber al op het podium in Roosendaal. "En dit jaar is John West de hoofdact." Hoewel al veel Nederlandse artiesten hun levensliederen hebben gezongen in Roosendaal, zou Oosterbos nog wel graag één naam een keer op de poster willen plaatsen. "We willen eigenlijk Frans Bauer een keer laten optreden, maar dat is haast onmogelijk."

Succesformule

Dit jaar prijken op het affiche van het Smartlappenfestival dus vooral Roosendaalse namen. Denk bijvoorbeeld aan Glenn Danen, Jan Koevoet en Petra van Zunder en afsluiter van het festival is Andy Dellenoy. "Sommige artiesten waren er twintig jaar geleden ook al bij." Verder is er dit jaar weinig veranderd aan het festival. "Een succesformule moet je niet aanpassen", stelt Jooren. Waar wel altijd goed op gelet wordt, zijn het podium en het geluid. "Je moet goed geluid hebben, anders sterft het in schoonheid. Verder houden we het zoals het is."

Goede sfeer

Voor de bezoekers is dit volgens Jooren echt een dagje uit. "We krijgen bezoekers uit Roosendaal, de omliggende dorpen, maar ook uit Oud-Gastel en Sint-Willebrord." Om 14.30 uur zetten de cafés op de oude Markt hun tapkranen open. "En bij goed weer gaat 'ie niet meer dicht", lacht Jooren. En ondanks dat er op zonnige dagen veel gedronken wordt, is er nog nooit een opstootje geweest, stelt Jooren. "We beginnen altijd om 14.30 uur en om 20.00 uur stoppen we ermee. De mensen gaan dan ook redelijk vroeg naar huis en daardoor is het altijd gezellig en hebben we nooit last van ruzies."

Hazes

Opvallend is dat het levenslied nou niet bepaald Jooren's favoriete muziek is, terwijl hij toch al twintig jaar verbonden is aan het festival. "Ik ben een jaren '60 man, opgegroeid met The Beatles, The Stones en zelfs een beetje met Elvis Presley. Die muziek spreekt mij meer aan." Maar, bovenal is Jooren vooral een groot muziekliefhebber. "En ach, er komen veel mensen af op het Nederlandse levenslied en de meezingers van onder andere André Hazes, die vliegen er altijd lekker in. Gezellig biertje erbij en dan is het al snel goed." 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief