Jim Davis verwierf officieel zijn Nederlandse nationaliteit middels het afleggen van de eed en het ontvangen van de schriftelijke bevestiging. FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Jim Davis verwierf officieel zijn Nederlandse nationaliteit middels het afleggen van de eed en het ontvangen van de schriftelijke bevestiging. FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

Roosendaalse Engelsman is officieel Nederlander

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL – In het Stadskantoor was onlangs een bijeenkomst waar Jim Davis officieel de ‘Bevestiging van de verkrijging van het Nederlanderschap door optie’ kreeg overhandigd. Daardoor werd hij officieel inwoner met de Nederlandse nationaliteit.

Aanleiding daartoe was een brief die Davis van de IND had ontvangen, waarin hem werd medegedeeld dat hij vanaf 29 maart 2019 met zijn Engelse paspoort geen Europees staatsburger meer was. Omdat hij al vanaf 1974 in Nederland woonde en met een Nederlandse is getrouwd, kon hij de Nederlandse nationaliteit bij optie verkrijgen.

Mill Hill

“Ik ben in Manchester geboren”, begint Jim zijn levensverhaal. “Ik groeide daar op en ging vanaf mijn 10e naar het kleinseminarie in Freshfield, dat in de buurt van Liverpool ligt. In feite volgde ik daar de opleiding tot missionaris. Omdat je als missionaris over de hele wereld uitgezonden kon worden, werd ik in 1969 naar Nederland gestuurd en ging studeren in het Mill Hill Missiehuis in Roosendaal”. Dat seminarie was vernoemd naar Mill Hill, een voorstadje van Londen, waar het 1e seminarie van de Fathers werd gesticht. Het Roosendaalse Mill Hill lag bij het toenmalige Franciscusziekenhuis“. De familie Davis en de Engelse parochie brachten de gelden voor die studie bij elkaar. “Het was een gedegen studie, en er waren zo’n 60 jongens die daar hun opleiding tot missionaris volgden”.

Integratie

In het seminarie waren geen radio’s of televisies aanwezig, zodat je er niet kon worden afgeleid. Er kon wel gesport worden, en op de zaterdagavond was er een soos. “Een van mijn medestudenten stelde voor om de stad in te gaan, wat natuurlijk niet was toegestaan. Maar de manier waarop we dat deden was simpel. Je ging naar de toilet en sloop vervolgens het gebouw uit. Dan gingen we eerst naar de Petitbar in de Molenstraat en daarna naar de Caravelle in de Damstraat. Dat was toen het echte uitgaanscentrum van Roosendaal”. Uiteindelijk maakt Davis zijn studie niet af en keert terug naar Engeland. In 1973 keerde hij met een paar vrienden terug naar Roosendaal om er carnaval te vieren. “Daar leerde ik Anne Marie kennen en op 31 januari 1974 kwam ik definitief in Roosendaal wonen”. Davis dacht bij aankomst op het station dat de vlaggen aan de huizen voor hem waren bedoeld. “Maar later begreep ik dat het vanwege de verjaardag van Prinses Beatrix was”.

Nederlander

Vanwege de Brexit kreeg hij dus de bewuste brief van de IND met de mededeling dat hij zijn Europese staatsburgerschap zou verliezen. Dat zette hem aan het denken en daardoor nam hij het besluit om dan te kiezen voor het Nederlanderschap. Jim heeft daar een uitstekend gevoel bij, omdat hij al 45 jaar in Roosendaal woont en bijna net zo lang met Anne Marie getrouwd is. “Maar wat ikzelf heel bijzonder vind is het feit dat ik nu officieel bij de Tweede Kamerverkiezingen mag stemmen”.

Verrassing

Nadat de officiële handelingen in het Stadskantoor waren verricht, togen familie en bekenden van Jim Davis naar de Markt. Daar werd hij op het bordes van het Oude Raadhuis toegezongen door de leden van Makkeluk Zat. “Uiteraard brachten ze daar Het Wilhelmus ten gehore, zoals dat goede Nederlandse muzikanten betaamt”, kijkt hij met waardering op deze gedenkwaardige dag terug.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief