Illustratief - Een spaarpot met daar in wat geld. Steeds meer mensen hebben moeite om rond te komen, ondanks het feit dat er gezegd wordt dat iedereen er financieel op vooruit gaat.
Illustratief - Een spaarpot met daar in wat geld. Steeds meer mensen hebben moeite om rond te komen, ondanks het feit dat er gezegd wordt dat iedereen er financieel op vooruit gaat. Foto: Rijnhout Media

Gemeente houdt 1,1 miljoen euro over op vorig jaar

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Wethouder Toine Theunis heeft afgelopen week de Jaarrekening 2018 gepresenteerd. Hierin staat precies hoeveel geld er het afgelopen jaar is uitgegeven én hoeveel geld er is binnengekomen. Resultaat: de gemeente houdt één miljoen euro over voor in de spaarpot.

De gemeente Roosendaal heeft vorig jaar 226 miljoen euro ontvangen en 223 miljoen euro uitgegeven. Dat betekent een positief resultaat van ongeveer drie miljoen euro. Meevallers van afgelopen jaar zijn onder andere 750.000 euro bij het Beschermd Wonen. "We hebben een lobby gevoerd bij het Rijk om extra geld te krijgen voor beschermd wonen, maar we wisten niet zeker of dat zou lukken. Daarom hebben we ruim begroot, maar nu houden we dus geld over."

Meevaller

Ook is er 620.000 euro overgebleven uit de pot van wegen/straten/pleinen en verkeersmaatregelen. "Het is niet zo dat we zaken hebben laten liggen", verklaart wethouder Toine Theunis. "Maar er is bijvoorbeeld minder vandalisme geweest en we hebben minder vaak hoeven te strooien. Dat scheelt in de kosten van de gladheidsbestrijding."

Jeugdzorg

Toch kan de gemeente Roosendaal die drie miljoen euro niet meteen in de spaarpot stoppen. Een aantal bedragen moet de gemeente doorschuiven naar dit jaar. Zo is er bijvoorbeeld vorig jaar 1,1 miljoen euro overgebleven uit de pot Jeugdzorg Plus West-Brabant. "Vijf jaar geleden stonden we flink in de min voor wat betreft Jeugdzorg. Daarom zijn we daar flink mee aan de slag gegaan en nu wordt er echt ruimte voor vrijgemaakt." Door die ruime begroting houdt de gemeente nu geld over, maar dat wordt overgeheveld naar dit jaar.

Asbest

Daarnaast wordt er bijvoorbeeld 170.000 euro uitgetrokken voor het saneren van asbestdaken. Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland naar verwachting verboden en gemeenten worden verplicht dit verbod te handhaven. "In aanloop naar 2024 kan al het nodige gedaan worden om de handhavingsopgave voor de gemeente te verkleinen. In de huidige begroting is onvoldoende budget om nu maatregelen te nemen."

Algemene reserve

Uiteindelijk houdt de gemeente een bedrag van 1.132.000 euro over. "Het is aan de gemeenteraad om te besluiten wat we daarmee doen. Het kan in de spaarpot van Algemene reserves óf we kunnen er iets leuks mee doen", vertelt Toine Theunis. Op dit moment zit er zo'n 11 miljoen euro in die spaarpot. De jaarrekening wordt op 4 juli in de raad besproken.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief