Foto: Remko Vermunt

Leerlingen hoppen tussen culturele activiteiten

ROOSENDAAL - 'Jump, jump, bounce, bounce en tatata' klinkt het vanuit de kleine zaal in De Kring. In een sneltreinvaart neemt een lerares van MBO Dans zo'n dertig leerlingen mee in de beginselen van een hiphopdans. Het is één van de vele workshops die afgelopen maandag aangeboden werd tijdens een nieuwe editie van Artisjok.

Ruim 530 leerlingen komen maandagochtend samen in schouwburg De Kring voor het begin van hun eigen culturele ontdekkingsreis. De derdeklassers van het Gertrudis College, Norbertus College en het Jan Tinbergen College krijgen bij binnenkomst allemaal hun eigen routekaart uitgereikt, samengesteld op basis van de workshops die de leerlingen zelf hebben uitgezocht. Daarna verzamelen ze in de grote zaal voor een gezamenlijke opening van de dag door Jambo Afrika. Een half uur lang worden de kinderen ondergedompeld in Afrikaanse zang en dans en wie denkt dat 'ie achterover in z'n luie stoel kan hangen, die heeft het mis. De Afrikaanse heren en dame krijgen de sfeer er meteen in en laten de leerlingen actief deelnemen door ze mee te laten zingen en klappen. Zelfs één van de leraressen laat zich verleiden om mee te dansen met de Afrikaanse dame en dat kan op veel gejuich rekenen vanuit de zaal.


Nieuwe opzet

"We hebben bewust gekozen voor die actieve deelname", vertelt Milou Schneiderberg namens de organiserende stichting CultuurCompaan. "We laten de kinderen zelf aan de slag gaan, zodat ze op een actieve manier kennismaken met allerlei culturele activiteiten." Toch is het culturele feest Artisjok dit jaar anders van opzet. "Voorheen werd Artisjok georganiseerd voor de vierdeklassers, maar nu organiseren we het voor de leerlingen uit de derde klas." Deze keuze is ingegeven door het veranderende vak CKV. "Daar gaan de kinderen vanaf de vierde voortaan veel dieper in op de materie", legt Milou uit. Zo moeten de leerlingen in de vierde klas bijvoorbeeld op bezoek bij professionele kunstenaars en ze moeten onderzoek uitvoeren, terwijl Artisjok zich meer richt op de laagdrempelige kunstvormen. "Daarom organiseren we het nu ook niet in het najaar, maar vlak voor de zomervakantie. Dit is voor de derdeklassers een mooie introductie van het vak CKV dat ze in de vierde klas krijgen."

Workshops

Na de opening mogen de leerlingen zelf op pad naar de locatie van hun eerste workshop. In totaal bezoeken ze deze dag drie workshops die ze zelf uit mochten kiezen. Het aanbod varieert van graffiti spuiten in The Loods tot henna art, van acteren tot een architectentour en van grimeren tot photoshoppen. Ook de locaties variëren, want alle hoeken in De Kring worden gebruikt, maar er zijn ook workshops in The Loods, bij bibliotheek VANnU en op het Norbertus College. In de kleine zaal organiseert MBO Dans uit Goes een workshop Hiphopdans. Zo'n dertig jongens en meisjes krijgen in 45 minuten tijd een korte introductie. Stilzitten is er ook hier niet bij. De jongens en meisjes verspreiden zich over de dansvloer en binnen een paar tellen hebben ze de eerste tien stapjes van de dans er al op zitten. Waar sommige meiden meteen alle passen na kunnen doen, hebben sommige jongens er toch wat meer tijd voor nodig. "Het aanbod is erg uitgebreid, maar we weten ook dat sommige kinderen er gewoon niets om geven. We kunnen het niet iedereen naar hun zin maken", besluit Milou.

Art2Hop

Voor de kinderen van het vmbo wordt komende woensdag Art2Hop georganiseerd. "Dit is voor het Gertrudis, Norbertus en Da Vinci College en dan hebben we het ook over zo'n 415 leerlingen", vertelt Milou. De opzet daarbij is wel wat anders dan bij Artisjok. "Bij het vmbo blijven de kinderen in hun eigen groep en ze krijgen gewoon drie verschillende lessen aangeboden." Zo leren de leerlingen in 35 minuten iets over beatboxen in de tuin van De Kring. In de grote zaal worden ze ondergedompeld in moderne dans en in de kleine zaal is het tijd voor improvisatie. "Voor deze groepen is het iets passiever dan bij Artisjok, maar we merken dat dat beter past bij de leerlingen." 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief