De Rietgoor verhuist naar de Hoveniersberg en krijgt ruim 1,2 miljoen euro
De Rietgoor verhuist naar de Hoveniersberg en krijgt ruim 1,2 miljoen euro Foto: Google Maps

Flinke financiële injectie voor basisscholen

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De gemeenteraad van Roosendaal wordt binnenkort voorgesteld om een bedrag van bijna 1,7 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de huisvesting van de verschillende basisscholen. Het grootste deel, 1,2 miljoen euro, is voor de nieuwe locatie van basisschool de Rietgoor aan de Hoveniersberg, maar ook OBS De Singel, PCBS De Kroevendonk én de Islamitische school krijgen geld.

De gemeente is verantwoordelijk voor het huisvesten van basisscholen en krijgt vanuit het Rijk geld om dit te bekostigen. Op dit moment wordt er binnen de gemeente Roosendaal hard gewerkt aan een zogenaamde doordecentralisatie. Dat houdt in dat het geld vanuit het Rijk één op één wordt doorgezet naar de basisscholen, zodat zij zelf kunnen bepalen wat ze met het geld doen. Dat is een langdurig proces, maar er wordt verwacht dat dit proces dit jaar klaar gaat zijn. Maar, tot die tijd moeten scholen gewoon aanvragen indienen.

Nieuwe ontwikkelingen

Op basis van die aanvragen is in december 2018 het Huisvesting Programma Onderwijs voor het jaar 2019 vastgesteld mét daarbij de kosten. "In de afgelopen maanden hebben ontwikkelingen in het onderwijsveld (groei en verhuizing van scholen en de stichting van een nieuwe school) geleid tot aanvullende aanvragen op basis van een spoedprocedure. Deze aanvragen zijn eveneens door het college behandeld, en het bekostigingsplafond is opnieuw vastgesteld", laat de gemeente weten.

De Rietgoor

Het grootste deel van de 1,7 miljoen euro is voor basisschool de Rietgoor. Die zit op dit moment nog gevestigd aan de Heulberg, maar na de zomervakantie wil de school zijn deuren openen aan de Hoveniersberg 37. Voor deze nieuwe locatie wordt een bedrag van 1.237.269,82 euro beschikbaar gesteld. "De school neemt op deze nieuwe locatie een betere positie in in de wijk. Tevens is de staat van het gebouw onderzocht en er is een plan opgesteld om de school voor 40 jaar te kunnen huisvesten."

De Singel

Voor basisschool De Singel wordt een bedrag uitgetrokken van 135.000 euro omdat de luchtbehandelingsinstallatie niet goed functioneert. "Reeds langere tijd kampt OBS de Singel met een slecht binnenklimaat. In de loop der jaren zijn er verschillende maatregelen genomen, maar deze hielpen onvoldoende", aldus de gemeente. Daarom zijn er verschillende onderzoeken gedaan en een installatiebedrijf gaat er nu voor zorgen dat de school kan genieten van goede luchtkwaliteit.

Kroevendonk

Bij basisschool Kroevendonk wordt op basis van de inschrijvingen voor het schooljaar 2019-2020 een vijftiende groep opgestart. "Bij uitbreiding van het aantal groepen schrijft de verordening een genormeerd bedrag voor ten behoeve van eerste inrichting." Voor het inrichten van een lokaal en voor het onderwijsleerpakket wordt daarom een bedrag beschikbaar gesteld van 13.636 euro.

Islamitische school

Last but not least is de nieuwe Islamitische School die na de zomervakantie van start gaat in de gemeente Roosendaal. Met het vertrek van de Rietgoor uit Heulberg 1 is er een plek vrijgekomen voor de Islamitische school. Zij krijgen 187.553 euro voor het herstellen van het gebouw en het terrein en voor eventuele duurzaamheidsmaatregelen. Daarnaast ontvangen ze een bedrag van 112.448 euro voor het inrichten van de school en voor het onderwijsleerpakket.

Kosten

De bijna 1,7 miljoen euro wordt gedekt uit de Bestemmingsreserve Onderwijshuisvesting. Omdat het bedrag hoger is dan 250.000 euro moet de gemeenteraad nog wel goedkeuring geven, maar ook als er geen akkoord wordt gegeven blijven de investeringen nodig, zo stelt het college. Toch kleven er wel wat risico's aan deze investeringen en dan vooral bij de Islamitische school. Zij krijgen vijf jaar de tijd om aan te tonen dat ze levensvatbaar zijn. Dat houdt in dat er binnen vijf jaar minstens tweehonderd leerlingen gebruik moeten maken van de school. "Als dit aantal niet wordt gehaald, wordt de financiering door de Rijksoverheid mogelijk beëindigd en houdt de school op te bestaan. Dit is echter niet de verwachting."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief