Wethouder Klaar Koenraad wil vooral ook jongeren mee laten denken over hun eigen toekomst FOTO ELLES JANSEN
Wethouder Klaar Koenraad wil vooral ook jongeren mee laten denken over hun eigen toekomst FOTO ELLES JANSEN Foto: Elles Jansen

Jongeren denken mee over eigen toekomst

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Drieduizend hectare aan zonnepanelen, 150 grote windmolens of 500 kleinere windmolens. Dat zijn de hoeveelheden die nodig zijn om de gemeente Roosendaal en vijftien andere gemeenten in de regio in 2050 volledig energieneutraal te krijgen. Om dat te realiseren moeten er de komende jaren flinke stappen worden gezet en daar wordt nu alvast mee begonnen.

Omdat er plannen worden gemaakt voor de toekomst van ons land, vindt wethouder Klaar Koenraad het belangrijk dat vooral ook de jeugd betrokken wordt bij deze plannen. "Ik hoop dat ik er tegen die tijd nog ben, zodat ik kan zien hoe de toekomst eruit ziet. Maar, je merkt dat vooral ook jongeren zich nu zorgen gaan maken over de toekomst. Zij vragen zich af waar wij als volwassenen allemaal mee bezig zijn en of we wel genoeg doen om de planeet voor hen te redden." Daarom worden er de komende tijd verschillende activiteiten opgezet om met jongeren in gesprek te gaan over het klimaat.

Bakkerij de Eenvoud

"We zijn na gaan denken over een laagdrempelige manier om met de inwoners in contact te komen." Resultaat: Bakkerij de Eenvoud. "Deze bakkerij komt komende zomer op verschillende evenementen in onze gemeente te staan." Mensen kunnen hier gezamenlijk bakken, maar ondertussen wordt er ook gesproken over de energietransitie. Op deze manier probeert de gemeente andere mensen aan het woord te laten dan normaal. "We staan voor een enorme opgave en daar hebben we creatieve en nieuwe ideeën voor nodig." In het najaar wordt daarom ook een speciale jongerentop georganiseerd in samenwerking met de verschillende middelbare scholen in de gemeente Roosendaal. "Op deze manier krijgen jongeren de kans om mee te denken over hun eigen toekomst."

Uitbreiden

Een paar ideeën zijn er natuurlijk al. Zo is de gemeente Roosendaal, in samenwerking met initiatiefnemers, al bezig met het realiseren van verschillende zonneweides en er wordt ingezet op het gebruik van restwarmte. Zo zijn al een flink aantal woningen in de Westrand afgesloten van het gas en zij maken nu gebruik van de restwarmte van Suez. Ook de wijk Stadsoevers is volledig op dit warmtenet aangesloten en in principe is er genoeg restwarmte om heel Roosendaal op dit warmtenet aan te sluiten. "In de toekomst willen we dit verder uitbreiden, maar het moet allemaal wel rendabel zijn. We willen energieneutraal worden, maar wel op een betaalbare manier zodat de lasten voor de inwoners gelijk blijven en wellicht zelfs goedkoper." Hoe dat kan en wat daarvoor moet gebeuren, dat wordt nu allemaal uitgezocht en de resultaten hiervan komen allemaal in een Regionale Energiestrategie te staan. Zo zijn bijvoorbeeld de mogelijkheden voor windmolens in Roosendaal beperkt door de aanvliegroute voor Vliegbasis Woensdrecht.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief