De eikenprocessierups is bezig aan een opmars in Breda.
De eikenprocessierups is bezig aan een opmars in Breda. Foto: WIJNAND NIJS

Gemeente gaat strijd aan met eikenprocessierups

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal is druk bezig met de aanpak van de eikenprocessierups. In april zijn de eikenbomen, waarvan bekend was dat er eitjes in de toppen waren gelegd, preventief behandeld met een biologisch bestrijdingsmiddel. Dat heeft echter niet kunnen voorkomen dat er dit jaar een behoorlijke toename van eikenprocessierups-nesten is in vergelijking met vorig jaar. "Het verwijderen hiervan kost veel tijd en moeite."

De Nationale Bomenbank is al ruim anderhalve maand bezig om nesten op belangrijke plekken te verwijderen met een speciale stofzuiger. "Omdat het er veel zijn, moeten we keuzes maken. De prioriteit ligt bij nesten in de buurt van scholen, sportvelden, fiets- en voetpaden en waar veel mensen samenkomen zoals Rosada en het Bravis ziekenhuis", laat de gemeente weten. Op de locaties die nu nog niet aan de beurt zijn, worden wel linten gespannen met een waarschuwingstekst. Niet álle bomen op zo’n locatie krijgen een lintje omdat dit heel veel tijd vergt en ten koste gaat van de tijd die nodig is om de nesten te verwijderen.

Eigen stofzuiger

Omdat de Nationale Bomenbank door het hele land om hulp wordt gevraagd, is er slechts één stofzuiger aanwezig per gemeente. Daarom heeft de gemeente Roosendaal zelf inmiddels ook een stofzuiger aangeschaft. "Hiermee kunnen wij nu zelf de processierups bestrijden. De sportvelden hebben we nu redelijk onder controle. Dit is echter geen garantie omdat de rupsen in de nacht massaal op zoek gaan naar voedsel en zich dus weer kunnen verspreiden, ondanks dat we meer capaciteit hebben om de rupsen te bestrijden."

Preventie

Wethouder Inge Raaijmakers: “Omdat de overlast elk jaar groter wordt, nemen we vanaf nu extra preventieve maatregelen. Zo hangen we binnenkort zogenaamde feromoonkastjes op. Zodra de rupsen ontpopt zijn tot nachtvlinders proberen we hiermee de mannetjes te vangen. Zo’n kastje bevat voor de mannetjes de aantrekkelijke geur van de vrouwtjes waar ze graag op af komen. We verwachten dat met het vangen van de mannetjesvlinders minder vrouwtjes bevrucht worden en er dus minder nesten ontstaan. Ook hangen we volgend jaar op strategische plekken nestkasten voor mezen en vleermuizen op. Beide zijn dol op de rups. Daarnaast hebben we nu dus veel locaties in beeld en kunnen wij deze ook beter monitoren. Met deze maatregelen hopen we volgend jaar de overlast te kunnen beperken. Echter garanties geven kan ik niet, want de natuur is behoorlijk grillig.” Meldingen van nesten op locaties in de openbare ruimte zonder bomen met een lintje kunnen het best gedaan worden via de BuitenBeter app



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief