In het restaurant van De Champetter wordt op woensdagochtend gerepeteerd. FOTO RENÉ BRUIJNINCX
In het restaurant van De Champetter wordt op woensdagochtend gerepeteerd. FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

Grijze Koppen Orkest succesvol op Champetter

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL – Woensdagochtend, kwart over tien. Langzaam maar zeker loopt het restaurant De Champetter in de Citroenberg vol met enthousiaste mensen. Een joviale handdruk en een brede glimlach op het gezicht, geeft aan dat hier een groep samenkomt die iets heel leuks gaan doen.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Peter de Boer, dirigent en initiatiefnemer van het Grijze Koppen Orkest, is niet alleen een aimabel man, maar zijn enthousiasme slaat over op de muzikanten die netjes zitten te wachten tot ze mogen beginnen. Muziek maken en samen zingen staat er op het programma.

De opzet

Peter de Boer is de initiatiefnemer van Fort van de verbeelding. “Binnen die Stichting werken er zo’n 20 dirigenten en creatieve geesten samen die allerlei activiteiten ontwikkelen. Belangrijkste factor daarbij is dat het mensen samenbrengt en dat ze zich goed vermaken. Muziek is de bamnd die bindt”, vat hij de doelstelling samen. Dankzij het zingen en begeleiden van de liedjes vermaken de mensen zich uitstekend.

Deelnemers

Mevrouw Leny Zwennes – van Oeveren, is een geboren Delftse maar is vanwege haar kinderen naar Roosendaal gekomen. “Mijn kinderen vonden het belangrijk dat ik bij hen in de buurt kwam wonen”. Ze is vol lof over het project, waar ze vol enthousiasme aan mee is gaan doen. Ik zong vroeger altijd opera, en die muzikale achtergrond komt me hier uitstekend van pas”.

Dirigent

“Muziek is een sterk bindende factor, waar we binnen dit project nadrukkelijk gebruik maken. De deelnemers krijgen een muziekinstrument, en we steken oude liedjes in een nieuw jasje”. Maar het blijft niet bij oude liedjes alleen. Ook liedjes van Elvis en Peter Koelewijn worden gezongen. Het belangrijkste is de verbinding. “Zo zijn er ook echte muzikanten die de begeleiding ondersteunen, en bij ons eindconcert betrekken we een school, soms een harmonie, maar ook de mantelzorgers van de bewoners”, vult De Boer aan.

De verbinding

“De samenwerking tussen Fort van de verbeelding en Groenhuysen heeft als uiteindelijk doel dat we de activiteit na twee jaar zelfstandig gaan voortzetten”, weet activiteitenbegeleidster Freya Flach te melden. De beoogd ‘dirigent in opleiding’ wordt door het Fort geschoold en neemt na 2 jaar de taak van Peter over. “Uiteraard zorgen we voor de nodige feedback, zodat het project niet louter op de schouders van een persoon komt te rusten. We blijven betrokken en delen ook de ervaringen van gelijksoortige projecten elders in heel Nederland”.

Repetitie

Nadat iedereen in het Restaurant zijn plaatsje heeft gevonden, houdt Peter de Boer een korte peptalk en weet in no-time de aandacht van alle muzikanten te trekken. Met behulp van ‘schudeieren’ zingt hij een geïmproviseerde tekst en zorgt daarbij telkens voor korte onderbrekingen. De deelnemers moeten het tempo van Peter volgen en op gepaste momenten stoppen met het schudden van de eieren. Een soortgelijke oefening vindt plaats aan het eind van ieder liedje. “Zodra het afgelopen is, behoren de muzikanten nog vijf tellen stil te zijn. Dan is er namelijk ruimte voor het applaus en rond je het lied ook echt af”, legt Freya uit.

Het Concert

“Als afsluiting van dit eerste projectjaar, geeft het Grijze Koppen Orkest op zaterdagochtend 13 juli een groot eindconcert in het restaurant van de Champetter. Familie, mantelzorgers, kinderen en kleinkinderen zijn daarbij van harte welkom”, besluit Freya Flach haar wervende praatje. Duidelijk is dat het enthousiasme van alle betrokkenen er voor zorgt dat dit project zo succesvol is.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief