Petry met kersverse moeder Anett en zoon Dylan. Hij weegt 3550 gram is afgelopen zondag 23-6-19 thuis geboren
Petry met kersverse moeder Anett en zoon Dylan. Hij weegt 3550 gram is afgelopen zondag 23-6-19 thuis geboren Foto: Elles Jansen

Verloskundige Petry Verhees gaat met pensioen

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL – Na ruim 3500 baby’s op de wereld geholpen te hebben, gaat verloskundige Petry Verhees met pensioen. In de 42 jaar dat zij vroedvrouw was is er veel veranderd maar ze doet haar werk nog even graag als op de eerste dag dat ze begon. Ze is de ouders van de kinderen die zij op de wereld heeft geholpen dankbaar voor het vertrouwen dat zij in haar hebben gehad.

DOOR ELLES JANSEN

“Ik stop op een moment dat ik nog veel energie heb, het is een zwaar beroep en ik wil niet uitgeput met pensioen”, vertelt de goedlachse Petry (63) die uit den Briel naar Noord-Brabant verhuisde in 1977 nadat ze in datzelfde jaar haar diploma had behaald in Rotterdam.

Altijd dienst
Baby’s kondigen hun komst meestal ongepland aan. Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken maar sommige baby’s komen te vroeg en anderen te laat. Ze komen overdag en ’s nachts en de verloskundige is dus altijd beschikbaar. “Ik werkte als solist, zoals toen heel gebruikelijk. Mevrouw Oosterbos en haar dochter Rosalie hadden een duopraktijk in Roosendaal. Mijn collega’s waar ik weekenddiensten mee had, zaten in Oudenbosch, Zevenbergen, Rucphen, en Etten-Leur: allemaal solisten. Regelmatig waren er dan wel 8-10 bevallingen per weekend, in zo’n groot gebied met 1 dienst en 1 achterwacht. In de jaren ’77 tot ’81 was ik 24/7 oproepbaar voor een thuisbevalling”, aldus Petry.

Samenwerking
In 1981 kreeg Petry zelf haar eerste kind, zoon Wouter en in 1984 kwam dochter Sanne. In die tijd was er nog geen kinderopvang en deelde Petry samen met collega Marlies Bartels een kinderoppas: Corry. In 1985 kwam eerst Hendrine en later Els Vanden Bergh de praktijk versterken. Van daaruit ontstond in 2001 een samenwerking op de Marnixlaan. Door de drukte van het werk en de krapte op de arbeidsmarkt qua verloskundigen was het fijn om het werk te kunnen verdelen. De samenwerking was ook noodzakelijk om de ontwikkelingen in de verloskunde te volgen en een echografie apparaat aan te schaffen.

Ontwikkelingen
De komst van het echoapparaat was een grote verandering; hierop konden termijnecho’s gemaakt worden, de nekplooimeting en de 20-weken echo. In de jaren zeventig was er nog geen mobiele telefoon. “Mijn antwoordapparaat vertelde waar ik naar toe was, bijvoorbeeld een kraamvisite op de Freijterslaan, daarna was ik te vinden op de Laan van België enz. met bijbehorend telefoonnummer. Zo wisten mensen mij dan te vinden als ik opeens nog naar een ander adresje moest,” legt Petry uit. “Al snel maakte de semafoon het makkelijker en kon ik opgepiept worden.” Gegevens van cliënten werden vroeger in een kaartenbak bewaard, nu in de computer. “De harttonen van de baby luisterde ik met een houten toeter, al snel deed ik dit met de doptoon, maar de toeter heb ik nog steeds in mijn tas bij me.”

Mooie momenten

“Elke bevalling is een prachtig moment, geen enkele bevalling is hetzelfde en iedere keer is het weer spannend”, vertelt Petry. Wat nog scherp op haar netvlies staat is de thuisbevalling van een tweeling (zij was bij de gynaecoloog en de planning was bevallen in het ziekenhuis). “De aanstaande vader belde dat zijn vrouw plots sterke weeën had en direct erop dat het hoofdje al te zien was. Mijn collega Marlies woonde daar dichterbij en heb ik direct voor hulp gebeld. Toen we aankwamen was de eerste er al en samen hielpen we de tweede op de wereld , de baby’s waren vier weken te vroeg geboren, en moesten daarom toch nog even naar het ziekenhuis.” Petry is ook trots op de vijf jaar geleden opgezette Centering Pregnancy: een uit Amerika overgewaaide nieuwe vorm van zwangerschapsbegeleiding waarin een groepje van 12 zwangere vrouwen een tot twee keer per maand bij elkaar komt en zelf een aantal controles doet (bloeddruk meten, wegen) en per bijeenkomst steeds 2 thema’s voorbereid die dan besproken worden. Ook de aanstaande vaders worden hier bij betrokken. Natuurlijk vindt er door de verloskundige ook een korte individuele check plaats. “Door internet zijn vrouwen mondiger en dit daagt uit tot een andere vorm van communicatie en begeleiding”, aldus Petry.

Toekomst
Petry gaat verder met vrijwilligerswerk: “In november ga ik samen met verloskundige- vriendin Gerry voor de vijfde keer lesgeven aan traditionele vroedvrouwen in Sierra Leone over signalen die wijzen op risico’s en het dan tijdig doorsturen van de zwangere vrouwen naar de gezondheidspost. Daar besef je dan hoe goed we het hier in Nederland hebben. Verder gaat zij tijd besteden aan man, kinderen en de kleinkinderen Jolie, Mees en Finn, en hobby's oppakken waar nooit genoeg tijd voor was.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief