De financiële mannen: Erwin Broeren en Wiebe Keverkamp FOTO REMKO VERMUNT
De financiële mannen: Erwin Broeren en Wiebe Keverkamp FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

'De Draai wil ook teruggeven aan Roosendaal'

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De Draai viert dit jaar haar veertigjarig jubileum en dat mag natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. Speciaal voor dit jubileumjaar keert De Draai terug naar haar roots door weer grote namen binnen te halen. Het bestuur van De Draai laat een roerige periode achter zich en nu de rust is wedergekeerd, stellen we in een reeks van vijf artikelen graag de vrijwilligers achter de organisatie aan je voor. Deze week de financiële mannen binnen De Draai: Wiebe Keverkamp (Sponsoring) en Erwin Broeren (Penningmeester).

De 24-jarige Wiebe Keverkamp is de Benjamin in het bestuur van De Draai, maar toch is hij één van de langstzittende bestuursleden. Al zes jaar lang zet hij zich in voor het grootste wielerspektakel van Roosendaal. "Ik begon als mosselbakker in de VIP-tent bij De Distel", vertelt Keverkamp. "Maar, uiteindelijk was ik meer met de mannen daar aan het kletsen, dan dat ik mossels aan het bakken was." En dat viel ook op bij het bestuur. "Daarom werd ik gevraagd om aan de slag te gaan voor de sponsoring." Twee jaar geleden werd Wiebe tevens gevraagd als bestuurslid en sinds dit jaar is hij volledig verantwoordelijk voor de sponsoring. "Ik regel het volledige pakket, dus van VIP-kaarten tot de inrichting van de VIP-tent en alles wat daarbij komt kijken."

Teruggeven

Belangrijk voor Wiebe is dat sponsoren en partners er ook iets voor terugkrijgen. "Het is een evenement voor en door Roosendalers. Het is belangrijk dat we samenwerken met de lokale ondernemers en dat we iets teruggeven aan Roosendaal. De bouwer van de VIP-tent is het Roosendaalse bedrijf B&P Party en Feesttentenverhuur, maar ook de visboer (Visgilde) en de cateraar (Fons Dekkers) komen uit Roosendaal. Het is belangrijk dat we eerst aan de Roosendaalse ondernemer denken en dan pas aan een ander."

Vrijwillig

Voor Wiebe gaat het vrijwilligerswerk voor De Draai het hele jaar door. Wekelijks gaat hij langs bij sponsoren en partners om de wensen te bespreken. "De eerste twee maanden na De Draai is het even rustiger, maar op dit moment staat de telefoon roodgloeiend." Dit jaar kiest De Draai natuurlijk voor de vernieuwde opzet met grote namen aan de start. "En daar hebben we ook een smak met geld voor nodig, want linksom of rechtsom moet dat geld wel binnenkomen."

Penningmeester

Dat geld is allemaal in beheer bij Erwin Broeren die sinds februari van dit jaar onderdeel uitmaakt van het bestuur van De Draai. "Toen onze penningmeester stopte, kon ik maar aan één iemand denken", vertelt Wiebe. Hij kende Erwin al van een eerdere samenwerking bij Tennisvereniging Vierhoeven. "Als belastingadviseur weet ik wel hoe ik naar cijfers moet kijken", vertelt Broeren die geen moment twijfelde toen hij gevraagd werd. "Ik heb altijd een bestuursfunctie geambieerd en ik ben een groot wielerliefhebber. Vroeger zat ik samen met mijn opa al de Tour de France te kijken, dat volg ik al heel m'n leven."

Begroting

Toen Erwin werd aangesteld als penningmeester was er naar eigen zeggen 'wel wat werk te verrichten'. "Er waren wat dingen blijven liggen. Maar, de belangrijkste vraag vanuit het bestuur was toch: Hoe staan we ervoor? Kunnen we uitpakken tijdens de 40e editie?" Het antwoord was duidelijk: We hebben dit eerder gedaan, dus het moet ook nu weer kunnen. "Iedereen heeft zijn eigen begroting bij mij in moeten leveren en daar hebben we één begroting van gemaakt. Ik zie alles voorbijkomen, maar er mogen dus geen extra facturen ingediend worden. Je moet het doen met wat je begroot hebt", stelt Erwin streng.

Wielrenners

Toch is dat niet altijd even makkelijk. "Wiebe is natuurlijk tot het laatste moment bezig met het aantrekken van partners en sponsoren. Als er morgen opeens iemand 30.000 euro wil inleggen, dan kijken we wel nog even naar onze begroting", lacht hij. De eindpost is uiteindelijk voor bestuurslid Wil Buurstee die de wielrenners regelt. "Hij krijgt een pot met geld mee en daarmee moet hij een haast onmogelijke puzzel leggen om een goed en gevarieerd wielrennersveld te presenteren. Als we meer geld binnenkrijgen, dan gaat dat naar Wil en dan kunnen we wellicht een extra renner laten komen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief