Qua sfeer is het festival te vergelijken met Boulevard of De Parade
Qua sfeer is het festival te vergelijken met Boulevard of De Parade

Theaterfestival kiest ook voor lokale theatermakers

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Achter de schermen van het festival Theater op de grens wordt hard gewerkt aan de programmering. Niet alleen gevestigde namen betreden straks het podium, maar ook nieuwe namen krijgen de kans om zich aan het grote publiek te laten zien. Daarnaast is er een groot aanbod van professionele Roosendaalse theatermakers die hun kunsten vertonen.

Enkele maanden geleden kondigden de mannen van Drie Maal Plankenkoorts aan met een nieuw festival te komen. In het laatste weekend van augustus (30 en 31 augustus en zondag 1 september) vormt De Kring hét festivalhart van dit bijzondere festival dat zich volledig focust op theaterkunsten. Verspreid over een zestal podia staan er zo'n achttien verschillende voorstellingen op de planning die goed zijn voor zo'n tachtig uitvoeringen. "De voorstellingen vinden onder andere plaats in de grote en de kleine zaal van De Kring, maar ook in de Tongerlotuin worden podia gecreëerd voor intieme optredens." Daarnaast zijn er nog drie andere locaties waar voorstellingen gaan plaatsvinden, maar die blijven nog even geheim.

Videokunstenaar

Eén van de bijzondere gasten die langskomt is de Roosendaalse Anthony van der Meer. "Je zou hem kunnen omschrijven als videokunstenaar", vertelt mede-organisator Merijn Backx. Van der Meer kreeg landelijke bekendheid door zijn documentaires Find My Phone en I Accept die beiden werden uitgezonden door de NPO. Laatstgenoemde gaat over de Algemene Voorwaarden waar bijna iedereen mee instemt, zonder ze eerst te lezen. "We wilden eigenlijk zijn nieuwste documentaire Rats en Slaves laten zien tijdens het festival, maar de NPO heeft voorlopig het alleenrecht om deze documentaire te laten zien." Daarom wordt eerder werk van Van der Meer getoond wat zeker niet minder spectaculair zal zijn.

Theaterfeeling
Anthony is overigens niet de enige Roosendaler die het podium betreedt. Ook de Roosendaalse zangeres en kunstenares Isméne Elbers staat op de planken met de première van haar voorstelling Er was eens een JURK! "Het is een bijzondere voorstelling die je het beste kan omschrijven als een muziek-/vertelvoorstelling", aldus Backx. De voorstellingen van de twee Roosendalers zijn te zien op de podia in de Tongerlotuin. "Er worden speciale donkere tenten opgezet, waardoor je binnenin een echte theaterfeeling krijgt. Daarnaast zorgen we bij de aankleding voor een hippe sfeer met veel hout en tapijtjes", vertelt organisator Ad Paantjens. Qua sfeer moet je dan ook een beetje denken aan de al bestaande theaterfestivals zoals Boulevard of De Parade.

Op de Grens

De Roosendaalse Lotte Boonstra kiest voor een totaal andere opzet. "Het festival heet natuurlijk Theater op de Grens en de voorstelling van Lotte is ook op de grens. Je kan het theater noemen, maar het is ook een soort kunstopstelling", stellen Backx en Paantjens. Zelf omschrijft Lotte het als volgt: "Mijn werk begeeft zich op het grensvlak tussen theater, beeldende kunst en kostuumontwerp. Als theatermaker maak ik voorstellingen/performances waarin vervreemding, kleur, absurdisme en mensen centraal staan." Veel meer willen de mannen nog niet weggeven over deze voorstelling. "Hierbij gaat het echt om de beleving. Je krijgt in ieder geval een koptelefoon en oogkleppen op."

Voorstellingen

Naast de solovoorstellingen is er ook ruimte voor theatergezelschappen uit Roosendaal. Zo treedt onder andere Theaterwerkplaats Tiuri op, maar ook de mannen van Drie Maal Plankenkoorts laten hun voorstelling Ballen zien aan de bezoekers. "Onze voorstelling gaat over de man die eigenlijk steeds meer ruimte moet inleveren ten gunste van de vrouw", legt Paantjens uit. "Het fenomeen Feminisme is natuurlijk top, maar ergens willen we ook onze mannelijkheid behouden en dat brengen we ter sprake in onze voorstelling." De Roosendaalse vrouwen Sofie Habets en Romy Rockx, beter bekend als De Vrouwen van Wanten, maken op dit moment naam als theatercollectief in Rotterdam, maar voor deze gelegenheid keren ook zij weer even terug naar hun geboortedorp en last but not least is het Roosendaalse dansgezelschap Particles onder begeleiding van Nishant Bhola. Zij brengen tijdens het festival de voorstelling 'Saudade'.

Benieuwd naar de rest van de voorstellingen of alvast kaartjes kopen? Kijk dan op www.theateropdegrens.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief