In het bos werden allerlei spellen uitgezet
In het bos werden allerlei spellen uitgezet Foto: Remko Vermunt

Kinderen spelen allerlei spelletjes tijdens KVW Nispen

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Zwemmen, een speurtocht, slapen in het bos, een bonte avond en heel veel spelletjes. Ruim zestig kinderen tussen de vier en twaalf jaar genieten deze week van allerlei activiteiten tijdens de 59e editie van Kinder Vakantie Werk Nispen. "Uiteindelijk komt er wel een winnaar uit de bus, maar daar is het natuurlijk niet om te doen", vertelt één van de leiders, Harry Bakx.

KVW Nispen begon afgelopen maandag in Nispen met een spelletjesdag in het dorp. "We hebben bijvoorbeeld het ruilspel gespeeld", vertelt Bakx. "De kinderen kregen met hun groepje allemaal een appel en die moesten ze in het dorp proberen te ruilen voor steeds betere producten." En dat ging best goed, want uiteindelijk kwamen de kinderen terug met onder andere een oude televisie en een groepje kwam terug met een PlayStation 3 met spellen. "Dat is het voordeel van in een dorp wonen, iedereen kent elkaar en dan gaat zoiets toch makkelijker", verklaart Harry. Daarnaast werd er ook een speurtocht uitgezet in het dorp en er werden een aantal kleine spelletjes gespeeld.

Bosdag

Dinsdag was het tijd voor een uitje en woensdag vertrokken de kinderen met z'n allen naar zwembad De Stok voor een dagje waterplezier. "En vandaag zijn we eigenlijk de hele dag in het bos te vinden", vertelt Harry Bakx in het Visdonkbos terwijl de kinderen genieten van hun zelfgesmeerde boterhammen en een glaasje ranja. "We hebben deze ochtend al verschillende spelletjes gespeeld en straks spelen we nog een paar rondes."

Spelletjes

Zo is er een hindernisbaan uitgezet, moeten de kinderen klimmen, klauteren, met frisbees gooien en vragen beantwoorden bij een quiz. "Straks zijn er ook nog twee grotere spellen. Eén voor de jonge kinderen en één voor de oudere kinderen. Soms spelen we bijvoorbeeld levend Stratego en dit jaar spelen we het smokkelspel." Na afloop konden de kinderen genieten van een frietje én donderdagavond was er de bonte avond. "De ouders mogen dan komen kijken naar de acts van de verschillende groepjes."

Verbinding

Om de verbinding met de lokale gemeenschap te versterken is dit jaar de samenwerking gezocht met toneelvereniging Onderling Kunstgenot en de harmonie uit het dorp. "De toneelvereniging komt een kleine voorstelling geven en de harmonie speelt een paar nummers. Zo proberen we de kinderen ook te enthousiasmeren voor het lokale verenigingsleven." De kinderen van acht jaar of jonger moesten naar de bonte avond weer gewoon met papa en mama mee naar huis. "En de oudere kinderen mogen met ons mee voor nog een avondspel in het bos en daarna blijven ze slapen."

Eikenprocessierups

Hoewel er dit jaar natuurlijk sprake is van veel overlast door de eikenprocessierups heeft de organisatie er bewust voor gekozen om de bosdag wel door te laten gaan. "De eikenprocessierups is natuurlijk al even in het nieuws en we gaan er eigenlijk vanuit dat de overlast al wat minder is. We hebben natuurlijk wel in de bomen gekeken en hebben geen nesten meer gezien. Daarnaast zijn we wel goed voorbereid met Aloë Vera en plakband om uiteindelijk zo min mogelijk overlast te krijgen, maar de bosdag is gewoon te leuk om níet door te laten gaan."

Barbecue

Deze vrijdag is voor de kinderen én leiding alweer de laatste dag aangebroken. "Dan gaan we gewoon een beetje opruimen. We slapen bij scouting Baden Powell en dat moeten we wel netjes achterlaten." De rest van de dag wordt gevuld met een kleine bootcamp in het bos, een paar spelletjes én een gezamenlijke lunch. "En daarna gaan we op de fiets terug naar Nisipa om de week af te sluiten." Voor de vrijwilligers werd er in de avond nog een barbecue georganiseerd om iedereen te bedanken. "En dan is iedereen wel echt uitgeteld", besluit Bakx.

Kinderen van 4 tot en met twaalf jaar leefden zich uit in het bos FOTO'S REMKO VERMUNT


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief